Трети ден бушуват горски пожари в Калифорния

Евакуирани са 700 жилища в северно предградие на Лос Анджелис

Бедствена остава обстановката и в Калифорния, където трети ден бушуват горски пожари. Хиляди семейства са евакуирани, близо 200 къщи в северната част на Лос Анджелис са застрашени. Пожарникарите са овладели едва 10% от огнената стихия.

През нощта в Калифорния заваля дъжд, но твърде слаб, за да успее да помогне в потушаването на пламъците.

https://twitter.com/wunderground/status/904214970056957952

 

 

 

 

 

 

Лос Анджелис е изправен пред най-големия горски пожар в историята си, заяви кметът на града Ерик Гарсети, цитиран от Ройтерс. Огънят в планините Вердуго, северно от Лос Анджелис, е обхванал около 2000 хектара, овладени са едва 10 процента, съобщи началникът на пожарната Ралф Теразас.

Наложи се евакуацията на около 700 домове в северно предградие на Лос Анджелис и в съседните Бърбанк и Глендейл. Изгоряла е само една къща в Лос Анджелис. Пламъците затвориха и магистрала. Пожарникарят Ерик Скот обяви, че няма пострадали хора: "Имаме пожарникари, които покриват периметъра по земя, сътрудничат си с мобилизираните екипи. Имаме и хеликоптери, които обливат с вода предварително набелязани територии. Нека хората да знаят, че пожарникарите сме тук, както и ще останем на място цялата нощ и в идните дни, за да продължим работа."

Около 500 пожарникари се борят с огъня. Пожарът Ла Туна, наречен на името на каньона, където избухна в петък,  пълзи по стръмните склонове, обрасли с гъста гора, която не е горяла от десетилетия. Температурата в района вчера надхвърляше 38 градуса по Целзий.

Властите предупредиха за бързо сменящ посоката си вятър, който може да наложи разширяване на евакуационната зона. Заради разрастващите се горски пожари в северните части на щата Калифорния губернаторът обяви бедствено положение. В профила на българското консулство във Фейсбук е отправена молба към българските граждани да се въздържат от пътуване в района на пожара и при необходимост да се свържат с дипломатическите ни работници там на телефона за спешни случаи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка