Трети ден протести в Иран, жертвите са две

Най-малко двама души са загинали при сблъсъци между демонстранти и полиция при протестите в Иран. По данни на редица западни медии убитите са били простреляни.

Протестите продължават вече трети ден в някои от най-големите градове в Иран. Недоволството на хората беше провокирано главно от икономически проблеми като поскъпването на някои хранителни продукти и горивата и орязването на социалните помощи в бюджета за догодина.

Властите обаче отговориха с контрамитинги и предупреждения към решилите да изразят недоволството си.

Десетки студенти се събраха на протест в Техеранския университет. Според агенция Фарс броят им бил между 50 и 70, а кадри в социалните мрежи показаха сблъсъци с полицията и скандирания срещу диктатурата и дори за възстановяване на монархията.

Американският президент Доналд Тръмп изрази подкрепата си за недоволните като каза, че светът следи ставащото в Иран. Говорител на вътрешното министерство в Техеран обаче определи изказването му като лъжливо и опортюнистично.

Протестите в Иран са най-големите след тези през 2009-та година, когато имаше призиви за реформи от страна на ислямското правителство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток