На 24 март 2019 да почерпят

Конопените семена съдържат полезните омега 3 мастни киселини Подходящи са за консумация по време на Великденския пост

Доналд Тръмп: С халифата на „Ислямска държава“ е свършено

Афганит – камъкът на мъдростта Наречен е на страната, в която е открит

За осем наберете дванайсет. Потрес! На гол телефон чифте стандарти…

Вижте как изтребители Су-27 съпровождат американски бомбардировач далеч от руската граница (ВИДЕО)

Военни обезвредиха граната във Варненско

Малко дете се изгуби в гората в Балкана Издириха го при незабавна спасителна акция с десетки полицаи, горски, планински спасители, военни полицаи и доброволци

Националният съвет на СДС дава мандат на председателя на партията да финализира преговорите с ГЕРБ за евроизборите

Президентът Румен Радев удостои Ян Енглерт с почетен плакет „Св. св. Кирил и Методий“

Сгъваемият телефон се превръща в таблет Иновацията на 2019 г. - гъвкав екран (ИНФОГРАФИКА)

Кораб с 1300 души на борда бедства близо до Норвегия

Българските превозвачи готвят протест в Страсбург, ако пакетът „Мобилност“ влезе в дневния ред на ЕП

44-годишен мъж е бил ударен от кола в подлеза на НДК

Красимир Каракачанов: Скандалът с апартаментите е неприятен, ще повлияе на резултатите на ГЕРБ

Трети март и “познатата непозната” война Първият свободен български град е Мачин в Северна Добруджа

Операцията е проведена от корпуса на ген. Цимерман на 10/22 юни 1877 г.

За Руско-турската война от 1877–1878 г., наричана с право Освободителна (за жалост, не и за цялата българска нация!), са изписани хиляди страници. Самата война нерядко предизвиква противоречиви оценки, особено през последните години. Те не поставят под съмнение важността на историческите събития, а обичайните мантри за славянско и православно братство, „Дядо Иван“, и т.н. Резервите към патетиката от близкото миналото са обясними – една „Велика сила“ не започва война от хуманни подбуди, поне не само, а преди всичко поради своите геополитически интереси. Естествено, това не изключва проявите на солидарност от страна на различни слоеве на тогавашното руско общество, примерите на съпричастност и героизъм. Има обаче и негативни прояви по отношение на българското население, особено при снабдяването на армията, които не бива да се премълчават… Най-важното в конкретния исторически момент е, че интересите на българската нация и онези на северната империя в голяма степен съвпадат. След почти година бойни действия, драматични обрати и хиляди жертви България се завръща на политическата карта на света след пет века чужда власт.

Когато се говори за войната, най-силен акцент се поставя на боевете за прохода Шипка, Плевенската епопея, освобождаването на София, победата при Шипка-Шейново… Това е напълно разбираемо, но не ни дава достатъчно ясна и пълна картина на случилото се – така или иначе, значението на някои важни моменти в развитието на военните действия, на конкретни кампании и сражения остава недостатъчно оценено. Могат да се дадат доста примери (действията на Източния отряд в Северна България, боевете при Елена през ноември–декември 1877 г. и др.), но тук ще се ограничим с един наглед ясен и като че ли излишен въпрос: Кой е първият освободен български град? Ако направим анкета, почти на 100 процента отговорът ще бъде един: Свищов, а денят – 15/27 юни 1877 г. И все пак, без да отричаме определящото за развитието на военните действия преминаване на Дунава от руската армия при Свищов, верният отговор е друг.

Ген. А. Е. Цимерман

Първият свободен български град е Мачин в Северна Добруджа и това се случва пет дни преди Свищов – на 10/22 юни 1877 г. Операцията е проведена от корпуса на ген. Цимерман, действащ като самостоятелна единица на левия фланг на руската армия. След серия сражения между импровизираната руска флотилия и турската, в която е имало и модерни за времето си броненосни кораби, в крайна сметка русите успяват да дебаркират на българския бряг на Дунав. В тъмнината на късната вечер на 9/26 юни десет руски пехотни роти с едва четири оръдия отплават от Галац със салове и лодки. Важно е да подчертаем, че както при всички последвали акции от подобен род, и тук русите са насочвани от местни българи, осем души на брой. Именно тези водачи и разузнавачи, познавайки отлично местността, посочват най-подходящите места за десант, още повече при високите води на реката по същото време. Въпреки че турците придобиват информация от свои шпиони в Румъния и оказват ожесточена съпротива, пробивът е успешен. В три часа през нощта на 9/26 юни първите руски части стъпват на българска земя. В обедните часове на следващия ден със салове и лодки вече са преминали шест хиляди руски бойци. Както отбелязва съвременникът Г. Димитров, „… Честити са били наистина българите в този градец, защото при освобождението на България, те са видели най-първо счупването на веригите на петвековното робство…“ Преди да избягат от града „… черкезите и башибозуците разбивали българските дюгени и къщи, обирали, безчестили и убивали. В един двор се намерили 35-годишна българка с двете си дъщери изнасилвани, после убити…“

Добруджанските българи посрещат ген. Цимерман „… с неописуема радост, хляб и сол, а тримата им свещеници отслужили благодарствена лития…“ В Мачин е избран административен съвет с председател (кмет) Ст. Йонев и заместник Ст. Тонев, съветници стават Марко Тодоров, Коста Георгиев, Димитър Краев и Григор Владиев, а за началник на градската полиция е назначен С. Габровски – авторитетни местни българи, за които днес не знаем почти нищо… Корпусът на Цимерман, който повсеместно е подкрепян от българското население, от негови доброволни отряди и чети, достига до линията Черна вода – Кюстенджа и „държи в шах“ турските сили в Североизточна България през цялата война. Уви, българската свобода в Мачин, Тулча, Бабадаг и цяла Северна Добруджа трае твърде кратко. Още със Сан-Стефанския и окончателно с Берлинския договор Руската империя разменя областта, люлката на българската държавност при Аспарух, за владяната от Румъния до онзи момент Бесарабия. След Крайовската спогодба от 1940 г. българското население от Северна Добруджа в преобладаващата си част е преселено в България. Споменът за първия свободен български град избледнява. И все пак, дали превратностите на историята ни дават право да забравяме Мачин и мястото му в нашето минало?

Примерът с българите от почти забравената днес Северна Добруджа, още веднъж показва нещо много важно – Освободителната война е поредният категоричен израз на единството на нашата нация в епохата на Възраждането. От приетите в Българското Опълчение над седем хиляди и двеста доброволци, около хиляда са от Македония, стотици – от Добруджа и Поморавието. Нека припомним, че през 2012 г. в Болград по инициатива на Асоциацията на българите в Украйна тържествено бе осветен паметник на бесарабските български опълченци. Паметникът е умалено копие на паметника на връх Свети Никола в прохода Шипка, а на него са изписани имената на около 200 опълченци, издирени от проф. Калчо Калчев и проф. Николай Червенков. Ако се вгледаме в състава на Опълчението като цяло, най-много са доброволците от градовете и селищата от двете страни на Стара планина – там, където е най-силна комитетската мрежа на Левски, където са огнищата на Априлското въстание. От тази част на България е и най-многобройната икономическа и политическа емиграция в съседна Румъния.

Дори и днес представата, че „свободата ни е дадена даром“ е внушавана системно и тенденциозно – не само от недоброжелатели, но и в духа на някакъв наш необясним национален мазохизъм! А участието на тогавашните българи във войната е значимо като човешки потенциал, и не само! Независимо от ограниченията, налагани от самото руско командване, с оръжие в ръка се сражават поне двадесет хиляди българи. Опълчението брои над 7200 хиляди души, отсам Дунава се създава и т. нар. Второ опълчение от около 5 хиляди. Действат доброволчески отряди, както и т. нар. „народни милиции“ от доброволци в най-невралгичните точки – Стара Загора, Казанлък, Карлово, Сопот, Габрово, Севлиево и т.н. В някои случаи тези формирования наброяват над хиляда души, водят борба с башибозушките банди, осигуряват обществения ред и т.н. Т. нар. „народни горски (планински) чети“ под командата на „вехтите войводи“ Панайот Хитов, Филип Тотю, дядо Илю Малешевски, Георги Пулевски и др. на свой ред играят важна роля за руските успехи. Благодарение на българските разузнавачи, русите познават отлично Стара планина с всички й проходи и пътеки. Това им дава надмощие, и то при положение, че Османската империя владее тези места от векове! В разгара на войната в значителна степен снабдяването на руската армия с храни, фураж и т.н. е осигурявано от българските общини.

Единството на нацията е категорично изразено и с „адресите“ на общините от Македония, Поморавието и Добруджа, до Великите сили и руския император Александър II – тамошните българи изразяват своята воля да бъдат включени в границите на свободна България и против разпокъсването на нашите земи от Берлинския конгрес.

Нямаме право да забравяме, че войната от 1877–1878 г. носи свобода само на част от нашата нация. Изконни български области като Македония и Източна Тракия остават под турска власт, Северна Добруджа е дадена на Румъния, Поморавието – на Сърбия. И все пак, въпреки горчилката от нерешения и до днес национален „Български въпрос“, символ на възкръсването на българската държавност си остава Трети март. За поколения идеалът за Сан-Стефанска България е нашата „Българска мечта“, за която са пролети реки от кръв. Затова и днес Трети март се нуждае от осмисляне не само като празник, а и като национален Ден за разсмисъл – кои сме, защо сме такива и какви трябва да бъдем.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (37)

 1. Руснаците заради черните ни очи ли ни „“освободиха“.Ако толкова обичат християните , защо
  държаха Полша 180 г.под Руско робство, да не говорим за деянията им……

  1. Явно си неграмотен. Човекът го е написал … та прочети още веднъж статията. И ако още не си разбрал, питай майка си, ако не друго – то поне що те е родила такъв идиот.

 2. Особено ярко потвърждение за мотивите на руско-турската война е несъстоялото се освобождение на Македония, както и Поморавието дадено на Сърбия. Става въпрос за договорките с Австроунгария преди войната да не се създава обединена България, като австроунгария иска да стигне до Солун, през западна Сърбия, Черна гора и Македония, а Русия се интересува от една 200-та километрова ивица, успоредна на черноморския бряг до Истамбул. Това е! Затова руската армия не влиза в Македония, макар там да няма редовна турска войска и за два-три дни е могло да бъде „освободена“. Да, ама не!

  1. прав си.
   но е факт, че русия влиза и освобождава тази 200 км ивица, за разлика от австроунгария.

   пп1. договорът (като резултат и от Априлското Въстание) е между повече страни и предвижда създаване на две Българии, но нито една от страните освен Русия не тръгва да го изпълнява.
   факт.
   пп2. клецаме безродни потурнаци ала богомил.

   1. Според теб този, който с факти доказва, че политиката на руската империя не се интересува от свободата на българите, а от собствените си интереси, е потурнак? Който не е сляп русофил е потурнак?Що не започнеш да пиеш хапчетата, които обичаш да препоръчваш на другите?Съвсем друг е въпросът с обикновенните войници, повечето от които са украинци, са вярвали на руската пропаганда, че освобождават братята си християни.Как ще накараш хората да мрат в чужда земя, без да ги манипулираш?Вечна им памет, жертви на царската политика и некадърни генерали като Скобелев. Добре, че румънците идват при четвъртата атака и пробиват защитата на Плевен, след трите опита на бялото контеСкобелев.

    1. Аз съм написал фактите.
     За кое си прав и кое не написа.
     И какво си.
     Па ти ако щеш си се плюнчи до утре кат плевнелиев къф герой си бил на митингите на бкп или по фопумите на труд.

 3. петвековното турско робство е изфабрикувано от руснаците,а в последствие и от ссср,за да внуши на създадените от русия постотомански българи комплекс за малоценност.ето видите ли-вие бяхте роби при турците,а сега при нашата окупация вече сте свободни…на 3 март ние празнуваме една окупация на една империя каквато е била руската…а разбира се глупостите и измишльотините са патент на този „историк“

  1. прав си, особено за потурнашките постотамански българи като плевнелиев, тебе, филип димитров….

  2. АМЕРИКАНОФИЛИЯТА Е НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО каза:

   Ето защо когато някой каже, че русофобите сте национални предатели, не трябва да разбирате, че родината е Русия. Просто русофобите мразят Русия с такава бяс, че отричат дори петвековните турски зверства, само и само да не признаят единия единствен път, когато друга държава ни е направила добро.

   Васил Левски тогава какъв е бил ве, безродник? Иван Вазов? И той ли беше руска подлога?
   Повръща ми се от предатели като теб.

 4. що се отнася до македония,то руски ботуш по време на руско-турската освободителна война никога не е стъпвал,въпреки това местни властимащи под пирина продължават да плачат на празен гроб.последният град на югозапад,където стъпва руски крак е самоков,който наистина е „освободен“от руснаците под ръководството на генерал радзишевски-поляк по произход.и затова градът под рила попада в рамките на княжеството,а границата между новосформираното княжество и османската империя е малко над чамкория(боровец)през този период цяла македония(от солун до охрид и скопие и от неврокоп да горна джумая)е плътно окупирана от турски аскер включително дупница и кюстендил…

 5. ето как е разпределено постотоманското пространство през 19 и началото на 20 век:
  1.1821 г.англо-германо-френско-руска намеса на пелопонес-съзадаване на новогърция с изгонването на турците и египтяните от там
  2.1835 г.създаване на сърбия от австроунгария с намесата на русия по линия на православието…
  3.1878 г.руска окупация на средните балкани и създаване на българия.
  италия окупира албания и либия.
  великобритания създава свои доминиони-катар,кувейт,йемен,ирак,йордания и палестина,египет и судан.
  франция завзема сирия,ливан,тунис,алжир и мароко.
  русия нахлува на юг и отвоюва териториите на днешните армения,азербайджан и грузия!след края на първата световна война османската империя спира да съществува и е провъзгласена турската република начело с кемал ататюрк

 6. Има договор между Руската и АвстроУнгарската Империи, за зони на Имперски интереси – западна, за Австрийци за включване на Сърбия като тройна Империя и излаз на Белото море и източна зона с Руско влияние. Инак, Русите не могат да имат подкрепа за водене на война с Отоманите. Целувайте ръка неблагодарници русофоби – свободата ни е скъп Дар от Господа. Спасение на Нациата ни от верско изтребление !

 7. Трети март не е дар от бога ,нито пък спасение?!
  Трети март е началото на агонията на България!
  Трети март е началната дата, от която делото
  на нашите възрожденци потъва в забвение.
  Всички наши възрожденци и национални герои
  виждаха Русия така каквато е . Империя на злото.
  Войната през 1877-1878 година не бе за освобождение на България. Те беше с цел ,Русия
  да възстанови ,загубеното си влияния сред
  православните българи след кримската войнa
  1853-1856година. И ако трябва да славим някаква
  война за нашия възход тава е войната в Крим..
  Победителите в Крим заставиха закостенялата
  турска власт за нищожни реформи .Реформи
  дастстни за мощното българско Възраждане .
  Възраждане, което в нито една балканска държава
  не е имало ?! Възрожденци , които имаха еднаква
  неприязън както към турци.такс и към руснаци.,
  Поровете се в архивната на Найден Геров за да
  резберете гадната роля на неговия бос ,българо
  мразеца граф Игнатиев. В разгара на църковната
  борба за независима българска църква този граф,
  изпраща Найден Геров с торба рубли до хъшовете
  в Румъния . Четите на Филип Тотю и Хаджи
  Димитър нахлуват в България и Графа даказва ,
  на турските власти, Що за стока са българите.
  Надявам се да вие известна гадната роля на
  Графа за заточеането на българските владици
  и в съдбата на Левски. И вии идиоти, на всяко
  кюше,паметник му издигате
  Трети март е началото обезверяване на българина
  в собствените му сили и го превърна във вечен
  роб. Лекуй народе русофилски….

  1. Какво стана с Македония, техната свобода бе ,дарена от Французи и англета ??? На три парчета, србски терор и гръчки геноцид и прогон , Високоумствуващи неранимайковци !!

 8. Истината за трети март няма да изтриеш
  гаден българo мразец Трии руски роб трии

 9. Кмнтр,дали си вземаш хапчета или никога не се взимаш е без значение. Посаното от Цензор и
  от всички “потурнаци” както твоят беден речник
  на тъп русофил , се изразява, не е за теб. Драскай,
  ти доказваш , че тъпотията на русеещите се
  българи е безгранична. И от това има полза
  роду,както се изразява един не толкова тъп като
  тебе руски трол…
  Ако смяташ , че убиждаш някого с тъпотиите се ,
  горчиво се лъжеш . Ти повдигаш настроениет и самочувствиет им. Не съм доволен от
  тебе, С боен поздрав от Русия ….

 10. Какво стана с Македония, техната свобода бе ,дарена’ от Французи и англета ??? На три парчета, србски терор и гръчки геноцид и прогон , Високоумствуващи неранимайковци !!

 11. С голяма благодарност за всички жертви,дадени от русите!!!!!!!!!!!Безкористността,героизма,хуманността,саможертвата на обикновените руски солдати е безспорна!Докато отеглящите се турски башибозуци и черкези като за последно гледат да изнасилят беззащитна млада жена с дъщерите й!Това,което рязаните свине винаги са вършили!Как да не мразиш всички подли,ислямски псета!БЪЛГАРИЯ за БЪЛГАРИТЕ!!!!!!

  1. А оти само на русите? В тая армия освен руснаци, има и поляци, финландци и германци, от които тия всичките има генерали в руската армия. Тоя Цимерман според тебе е чист руснак ли? Ами Тотлебен, който обръща обсадата на Плевен в правилната посока след, като руснака Столетов я забатачва и той ли е руснак? Не въпроса за омаловажаване или неблагодарност, но всъщност тя руската имперска династия е всъщност германска, а руснаците в генералитета са били винаги в малцинство. В армията има дори японци, татари и туркмени и др.. Освен това изобщо за да избутат до победа в Плевен е било необходима помощта на румънската армия, която пристига начело с румънския крал. Но ако бъдем честни близо 50% от руската армия е била набрана от териториите на сегашна Украйна, т.е. трябва да благодариш и на украинците. Иначе нямам нищо против благодарностите особено, ако са от сърце, ама към всички. Пък да не забравяме и нашите, без които войната щеше да е загубена, така както руската армия я губи в Кавказ по същото време. Така че Бог да прости всичките!

   1. Искаш да кажеш ,че украинците са отделна нация? Нация са колкото македонските българи са нация. Ама така е като не се четат книги а само писания на малограмотници. Да си чул някой Добруджанец да се гаври с българската си националност като Макетата. По същия начин е и отцепването на украинците и то не за пръв път в историята. И когато руснаците си вземат цяла Новорусия която са завоювали ще настъпи отрезвяване и отново ще целуват краката на Руския Император както веднъж са го направили,те знаят кога

 12. Надървения мозък се е вечен длъжник . Той от
  благодарност е забравил, че е българин. Станал е
  чист чукча . Чукчия за всички чукчи ! Нали така
  дървен мозък.

  1. Човекът е благодарен, а не длъжник, нито отрепка, вечно търсеща господар като плевнелиев, цветанов или слабоумните форумни тролове.

 13. Граф Игнатиев е велика личност за нас БЪЛГАРИТЕ.За разлика от утрепката,която си е харесала името му.Правилно-благодарен съм,а не се чувствам длъжник в национално отношение.Длъжници са всички наши съседи.Както виждаш глупако-не съм забравил,че съм БЪЛГАРИН!И в по-горния коментар съм написал името на своя народ само с главни букви,но който е решил да се заяжда винаги намира повод.Прстосто русофобията вече се превърна в болестна диагноза!!!

 14. НА РУСКИЯТ НАРОД СЕ ПОКЛОНЕТЕ,
  ЦВЕТЯ ПОДНЕСЕТЕ, ЭА СВОБОДАТА
  БЛАГОДАРЕТЕ…!!!
  УРААА…!!!

  / Эащото и до сега,
  щяхте да сте гяури,
  с неиэвестна реэба/
  УРААА

  УРААА

 15. МИЭЕРИИТЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ЭЕМИ…
  Турското робство е номер едно,
  следват герб и Борисов петно
  Булгаристан сега е иэнасилена,
  Ограбена, поругана странА
  Омацана с кръв,сперм@ и л@йн@
  УРААА

  УРААА

 16. Я, Дон Педепедро се обади. Къде се губиш, бе. Вчера те питах нещо за Испания и Русия. И мълчиш, не отговаряш, скрил си се.

  1. Ако си българин, кажи за България.
   Щот българите от нея се интересуваме…

 17. ОтговориХ вече:

  Никосаки насераки,
  на …иэиграй ми сиртаки,

  Не е допустимо
  да обръщам внимание
  на гръцко л@йно мириэливо…

  Вас гърчолята, на Ердогана давам,
  Лично аэ слабоумието ви прощавам…
  УРААА
  / щото подоэирам, че тоэи Ердоган
  ви пали страната эа скръб, поэор и срам/
  УРААА

 18. Эа Испания само энам,
  Че не дава на Мадуро
  Эа Европейски срам,
  Да пипаш к.ро…!!!

 19. Статията е добра, интересна и балансирана. Без да бъде груб или неблагодарен проф. Павлов бяга от безкритично бравурният тон, наложен с тотална пропаганда по времето на комунистическата окупация на България. Всички паметници на генералите от войната 1877-1878, били те руснаци, германци, поляци или финландци на територията на Съветския съюз бяха разрушени, но същите комунистически комисари не ни заповядаха да го направим у нас, защото на базата на същите, те изграждаха подчиненото положение на българската нация спрямо руската, и от там спрямо съветската. Така нашите комуняги едновременно обичаха до джендъризъм и старите „руски генерали“ и техните отрицатели и разрушителите на паметниците им, „руските комунисти“, което говори за една отворена идеологическа хетеросексуалност. Видните тука рубладжийски тролове оцапват гащите от споменаването на този добруджански БЪЛГАРСКИ град и неговият освободител генерала с германското име Цимерман, защото българското каквото и да е не ги интересува изобщо, а важното е да се говори, благодари, благоговее пред Русия и най-вече да се изпълняват нейните сегашни заповеди, защото за тяхната графоманска вярност Русия за разлика от тогава плаща не в сегашните никакви рубли, а в Еуро. Иначе истината е че всяка империя в тогавашният свят е играла така, че да защити интересите си и въпреки противоречията и интересите им, Господ е направил така, че да има Българска държава! А моите благодарности са за всички, които са дали живота си за да я има България, а за тези които са умирали за славата на империите си, има кой да благодари. Господ ще ги разпознае вместо мене!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.