Тримата шерпи не откриха Боян Петров в лагер 1

Тримата шерпи, които издирват изчезналия алпинист Боян Петров, са достигнали до лагер 1 под върха Шиша Пангма, но българинът не е бил там. Това съобщи съпругата на алпиниста Радослава Ненова. Операцията за днес е прекратена. Шерпите ще нощуват в района и утре се очаква да продължат издирването към лагер 2.

"Тъй като има хора по трасето, това обезсмисля да се покрива и с хеликоптер. Те вървят по маршрута на Боян. Освен това хеликоптерът не може да бъде вдигнат над 6000 метра. За днес е приключила операцията, спират да се движат", каза Ненова по БНР.

Групата шерпи е тръгнала тази сутрин към Лагер 1 на 8-хилядника Шиша Пангма в Хималаите. Боян Петров е в неизвестност от 3 май.

Алпинистът и специалист по екстремни спортове Петър Атанасов изрази увереност, че шерпите ще се справят със задачата: "Графикът за придвижване на тази спасително-издирвателна група е един ден до съответния следващ лагер. Днес тримата трябва да стигнат до лагер 1, а утре евентуално до лагер 2 и следващия ден по-нагоре".

Според Атанасов няма нищо тревожно в това, че палатката на Боян Петров е намерена празна, защото в този момент той може да е тръгнал да атакува върха.

"Има вероятност да се е върнал в лагер 3 и след това да е продължил да слиза надолу към местата на лагер 2 и лагер 1", допълни Петър Атанасов и изрази надежда алпинистът да е стигнал до палатката си.

Атанасов обясни, че снежната пещера би била добро убежище, защото предпазва от студ и лавини. "От друга страна обаче за алпиниста е много важно да разполага с гориво, за да си приготвя течности, защото на тази голяма надморска височина организмът не може без течности. Бързото обезводняване е много опасно", посочи той.

Коментари

Задължително поле