Трима бивши затворници задържани за палежа на колите на шефа на тъмницата в Пловдив и началника на охраната

2pl4004-bozil-ivanov-zatvor-pd-3Районна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняеми и задържа три лица за палежа на автомобила на началника на Затвора в града под тепетата Божил Иванов и на началника на група „Надзорно-охранителна дейност“ Стефан Георгиев.

И тримата, които са арестувани за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор, са бивши затворници.

Обвиненията срещу двама от тях – 55-годишния Илиян Сарийски-Жабата и 39-годишния Александър Георгиев е за подбудителство, а третият задържан – 25-годишният Цветелин К. е извършител на палежа. Обвинения срещу тримата са за престъпление по чл.330, ал. 1 във връзка с чл.26 ал.1 във връзка с чл.20 от Наказателния кодекс.

Тримата са привлечени като обвиняеми, за това, че на 18 септември 2017 г. умишлено са запалили лекия автомобил „Опел Кадет“, собственост на Стефан Георгиев, началник на охраната в затвора в Пловдив, а на 30 ноември 2017 г. по идентичен начин са драснали клечката и на 20-годишния джип „Опел Фронтера”на началника на затвора Божил Иванов пред дома му на улица „Тодор Александров” в квартал „Кючук Париж” в града под тепетата.

Разследването по случая продължава, като се търси и евентуалния поръчител на тримата бивши затворници, известни в ъндърграунда с прякорите Жабата, Тъпото и Доктора. Последният от престъпното трио е заловен при опит да пресече българо-гръцката граница на ГКПП-Маказа. Една от версиите, по които работят разследващите, е, че палежите на опелите на Стефан Георгиев и Божил Иванов са били поръчани от бившия бизнесмен и настоящ затворник Атанас Червенков-Райфъла, в чиято килия преди 2 седмици били открити 5 мобилни телефона. След арестите на тримата подпалвачи Райфъла е бил преместен от пловдивския в софийския затвор.

На 22 ноември Пловдивският апелативен съд отмени 13-годишната присъда на Атанас Червенков-Райфъла и на още петима подсъдими по същото дело заради допуснати съществени процесуални нарушения. Магистратите върнаха делото на на Окръжния съд , тъй като имало допуснати съществени процесуални нарушения. През пролетта Окръжният съд призна за виновни Атанас Червенков, Веселин Загорски, Симеон Генов, Бисер Романов, Васил Василев за извършен в съучастие предумишлен опит за убийство, както и за палежи на леки автомобили. Междувременно дни преди делото на втора инстанция, Окръжна прокуратура – Пловдив повдигна нови обвинения срещу Атанас Червенков - Райфъла. Той е обвинен за това, че в периода юни - септември 2017 г. в Пловдив е планувал да запали линейка „Мерцедес Спринтер 313“, собственост на бившата му дясна ръка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право