Трима българи в управата на световната гимнастика

Трима българи бяха преизбрани в ръководните органи на световната федерация по гимнастика (ФИГ) на конгреса на централата в Токио. Мария Гигова е най-дългогодишният наш представител. Трикратната световна шампионка запази членството си в техническия комитет по художествена гимнастика, което заема от 1978 г. Николина Христова събра най-много гласове - 91, и отново намери място в комитета по акробатика, а Стоян Димитров ще е в управата на континенталния съвет на ФИГ следващите 4 години.

Йордан Йовчев не успя в опита си да влезе в изпълкома на организацията. Носителят на 4 олимпийски медала получи 27 гласа във втория тур и остана 11-и от 16 кандидатури, като само първите 7 влизат в ръководния орган.

След две десетилетия начело на организацията италианецът Бруно Гранди сдаде поста. Той бе изпратен със ставане на крака и аплодисменти от делегатите след прочувствена реч на Томас Бах, президента на МОК.

Наследник на Гранди е 57-годишният японски бизнесмен Моринари Уатанабе. Азиатецът събра 100 вота срещу 19 на неговия единствен опонент - Жорж Гелзек (Франция). Същевременно Илиана Раева, председател на Българската федерация по художествена гимнастика,  успя да преподпише договор с японската фирма „Сасаки“, осигуряваща уредите на националните ни отбори и клубове. Тя покани и Бруно Гранди да гостува в София по време на световното през 2018 г.

„Досегашният президент има прекрасно отношение към българската художествена гимнастика - каза Раева. - Отново ме  поздрави за успеха на ансамбъла и героизма на момичетата.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт