Трима души са ранени при обстрел на конвой в източно Алепо

Снимка: Архив

Трима души са били ранени, след като проправителствени бойци са открили огън по конвой, който се е подготвял да напусне източната част на Алепо. Това съобщи ръководителят на спешната служба в тази част на града Ахмед Суейд за проопозиционната телевизия Ориент ТВ. Агенция Ройтерс посочи, че неин източник в Алепо е чул стрелба, която е продължила няколко минути, предаде БНР.

По-рано в източната част на Алепо пристигнаха автобуси за евакуация на хората, чието състояние е най-критично. Това съобщи за Би Би Си Исмаил Алабдула от сирийските "Бели каски". Организацията действа като Гражданска защита в районите, контролирани от бунтовниците. Алабдула обясни, че се надява днес наистина да бъде осъществена договорената евакуация на цивилни граждани, бойци и техните семейства.

Автобусите навлязоха в нашата територия, за да евакуират хората, чието състояние е спешно. Засега примирието издържа. Няма въздушни атаки или артилерийски бомбардировки. Надявам се, че това ще бъде добре за цивилните, така че да могат да напуснат града и да бъдат евакуирани, каза Исмаил Алабдула.

Руското министерство на отбраната обяви, че подготвя евакуацията на бунтовниците, които все още се намират в източната част на сирийския град Алепо. По заповед на руския президент Владимир Путин руският център за наблюдение на примирието подготвя в сътрудничество със сирийските власти евакуцията на останалите бунтовници и членове на семействата им от източните квартали на Алепо, пише в изявление на министерството.

Бунтовниците ще бъдат евакуирани към северозападния град Идлиб в 20 автобуса и 10 линейки. Русия ще използва безпилотни самолети, за да наблюдава евакуацията. Сирийските власти гарантират безопасността на бунтовническите бойци и семействата им, посочва още руското министерство. Международният комитет на Червения кръст също ще помогне при транспортирането.

По-рано говорителят на ООН по човешките права Рупърт Колвил заяви, че бомбардировките след провала на първото примирие за евакуация на жителите на източно Алепо се равняват на нарушение на международното право.

Определено е нарушение на международното право и най-вероятно се извършват военни престъпления, докато говорим, защото е невъзможно да бъдат разграничени цивилните от бойците, каза Рупърт Колвил.

Белият дом е притеснен, че цивилните граждани все още не са евакуирани от източната част на Алепо.

Продължаваме да бъдем дълбоко загрижени за ситуацията в Алепо. Виждаме същите информации, които и вие, а именно, че невинни хора биват убивани по улиците от режима на Асад, подпомогнат от руснаците и иранците. Това поражда сериозни притеснения, обясни говорителят на Белия дом Джош Ърнест.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток