Обвиниха трима от митническото бюро при "Нефтохим", сговорили се да искат подкупи от всеки шофьор на автоцистерна

Специализирана прокуратура повдигна обвинения на трима служители от Митническо бюро „Нефтохимически комбинат“ към Митница Бургас за участие в престъпен сговор за получаване на подкупи. Те са задържани на 20 юни 2017 г. при специализирана операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура, съобщават от ведомството.

Според събраните до момента доказателства в началото на 2016 г. те са се сговорили да искат и получават дребни суми от всеки шофьор на автоцистерна, който е искал да мине бързо през пункта. Точната сума на подкупите, които служителите са получили, предвид огромния брой камиони, преминаващи всекидневно през пункта, е в процес на уточняване.

В рамките на разследването са разпитани десетки свидетели, имащи отношение към корупционната практика. Използвани са и СРС, които разкриват методите на престъпна дейност на митническите служители.

С постановления на прокурор от Специализирана прокуратура на двама от обвинените е наложено прокурорско задържане. На третия участник в престъпния сговор (престъпление по чл. 321, ал. 6) е наложена парична гаранция.

Днес, 22 юни 2017 г., Специализираната прокуратура ще поиска от Специализирания наказателен съд да наложи мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на двамата задържани от прокуратурата митнически служители заради наличие на опасност да се укрият или да извършат друго престъпление.

 

 

Коментари

Задължително поле