Трима наркомани издъхнаха за месец във Варна

Зависим подлуди Спешна помощ, викал линейка над 100 пъти за 8 години

Трима наркомани издъхнаха само за един месец във Варна, съобщи за “Труд” директорът на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Мая Рашева. Мъжете са починали през октомври и са били пристрастени към хероина. Двама от тях са били редовни пациенти на Бърза помощ.

“Харчим огромен ресурс, за да им помагаме, но за съжаление без положителен резултат”, коментира д-р Рашева. Тя даде за пример 32-годишен зависим от дрогата варненец, който поставил черен рекорд - за последните 8 г. викал над 100 пъти линейка. Обикновено лъжел, че е астматик и има криза, за да му бият ефедрин. “Имаме и други пациенти наркомани, на които хронично се налага да бъде оказвана спешна помощ не само по домовете им и по улиците, но и в ареста, дори в затвора, където попадат заради кражби”, уточни д-р Рашева. Според нея след затварянето на изтрезвителя преди 3 години екипите на Спешна помощ са се превърнали и в таксита за пияници. От юни до края на септември линейки са обслужили 150 препили пациенти, които не са имали нужда от болнично лечение. За същия период спешни медици са свестявали и 21 наркомани, изпаднали в абстиненция.

Солидни разходи от зависимите от двата опасни порока трупа и клиниката по токсикология във Военноморска болница. От май до октомври там са лекувани 306 души над 18 г., отровени с алкохол и 194 - с дрога. Най-възрастната пациентка е била 65-годишна пенсионерка, прекалила с марихуана. Това говори за дълбоко проникване на употребата на наркотици в обществото, каквото не е наблюдавано досега, алармират медиците от клиниката и от Спешна помощ. И за пореден път настояват темата за вредите от дрогата и алкохола да влезе в учебното съдържание на децата от началния курс, както това става с разясняването на правилата за движение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве