Трима пазят Митьо Очите при екстрадицията му

Турция ни връща Димитър Желязков в петък (обзор)

Несебърският бос веднага ще бъде вкаран в ареста

Трима служители на Главна дирекция “Охрана” ще пазят Димитър Желязков-Митьо Очите при екстрадицията му от Турция. Главният прокурор Сотир Цацаров бе уведомен официално, че турските съдебни власти са уважили искането му за връщане на несебърския наркобос в България.

Очите ще бъде предаден на нашите власти в петък в полицейски участък на летище “Ататюрк” в Истанбул, казаха от прокуратурата. Планът бил предложен от Главна дирекция “Охрана” при Министерство на правосъдието и бил одобрен от турското Министерство на правосъдието. Тримата служители на Главна дирекция “Охрана” ще приемат Желязков и ще го конвоират до България с полет, пристигащ на летище София в 20,25 ч в петък. След това Очите веднага ще бъде откаран в ареста.

Близо седем месеца продължи процедурата по екстрадицията на Желязков. Той бе арестуван в турски хотел на 4 август м. г., след като бе обявен за международно издирване от Интерпол. Два дни преди това в Бургаско започна акция срещу бандата му и бяха арестувани 19 човека. Митьо Очите е обвинен за лидер на престъпна банда за рекет, изнудвания и палежи.

Заедно с Очите в луксозен хотел в Истанбул бе окован с белезници и зърненият бос и зам.-шеф на бургаския общински съвет Бенчо Бенчев. Той е обвинен, че помогнал на Желязков да избегне наказателно преследване. На 2 август Бенчев транспортирал Очите от Солун до Истанбул, часове след като стартирала акцията на МВР в Бургаско срещу бандата му. Бенчев резервирал и стая на свое име в хотел “Рамада”, където Очите бил от 2 август до ареста му. Зърненият бос е на свобода срещу 50 000 лева гаранция.

Коментари

Задължително поле