Трима полицаи са отстранени, а двама се разследват за превишени права (обзор)

Директорът на СДВР старши комисар Любомир Николов обяви първи резултати от дисциплинарната проверка срещу полицаи, участвали в опазването на реда в нощта на протеста срещу БФС.

 

Шефът на СДВР Любомир Николов обяви първи резултати от проверката

Предварителната организация и охрана

Има наказани и отстранени полицаи и образувани дисциплинарни производства от проверките във вътрешното министерство и Столичната полиция заради сблъсъците на протеста срещу ръководството на Българския футболен съюз миналата седмица. Това съобщи директорът на СДВР старши комисар Любомир Николов на брифинг в МВР.

Дисциплинарна проверка е извършена с негова заповед. От СДВР посочиха, че петима полицаи са превишили правата си, а от тях трима са отстранени - един командир на отделение и двама старши полицаи. Срещу другите двама и още униформени проверката продължава, уточни Любомир Николов. Припомняме, че обект на проверката са и действията по предварителната организация и преценката на тактическите действия на полицията по време на протеста. Включително и на наложената през годините практика на първа линия при охраната на подобни протести да бъдат полицаи без специално оборудване, които не са защитени, а носят само жилетки “Антиконфликт”.

Общо 38 лица бяха задържани за вандалски прояви след протеста срещу БФС, а часове по-късно Любомир Николов заяви: “Няма полиция в света, която да остави вандали да унищожат имуществото в центъра на столицата. Ако не се бяхме намесили, щяха да пострадат много невинни жертви, включително и журналисти”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право