Кои зодии говорят с Бог

На 20 януари 2019 да почерпят

ЦСКА продаде Мауридес

Американски военни убиха 52 сомалийски ислямисти при въздушен удар

Николай Банев с писмо от следствения арест

Тайбе и ансамбълът отличени в Нощта на шампионите

Тръмп обяви, че е избрано мястото за срещата му с Ким Чен-ун

Брутален феминизъм и политкоректни глупости в „Капитан Марвел“ Новата партийна линия се спазва от Холивуд

„Битка“ под водата САЩ-Русия – 0:1 Американците се самоуспокоиха като победител след края на Студената война

17 мигранти са в неизвестност, след като лодка се преобърна край Либия

Общинските съветници от БСП питат Фандъкова защо не прилага мерките срещу замърсения въздух

„Левски“ тръгна с хикс срещу руснаци, Стоянович доволен от промените в клуба

Отмениха и забавиха около 6 700 полета заради снежните бури в САЩ

Меркел заяви, че ще направи всичко възможно Великобритания да напусне ЕС със споразумение

България екстрадира в САЩ руски хакер, обвинен в компютърни измами

Триметрова торта-елха ще хапнат габровци

Триметрова торта под формата на елха ще хапнат габровци в навечерието на Рождество. Гигантският сладкиш ще бъде приготвен от майстор-сладкаря Мария Озтюрк, която е от Габрово, но от години живее и работи в Истанбул.

Основата на елхата е дървена конструкция. Над нея майсторът-декоратор Мария Устюрк ще реди блатове, за които ще са нужни 220 яйца, съобщава БНР. С вкусен крем между блатовете и облечена в близо 70-килограмово зелено захарно тесто, гигантската торта ще се издига на три метра височина в един от търговските центрове в Габрово. „Със звездата може да стане и по-висока“, казва сладкарката.

„Ще се работи наистина на стълба, доста висока. Имахме няколко, сменихме, но вече минаваме на най-високите. Дори се шегувахме днес, че може би трябва с въже да се спусна отгоре от огромния полилей“.

Габровци ще опитат от зелената торта, след като досега Мария Устюрк и групата на майсторките от града само показваха в изложба сладките произведения, излезли от под ръцете им.

„Хората идваха, с голям интерес разглеждаха, обаче, както се казва „Очи пълни, ръце празни“. Даже до всяка една торта има надпис „Моля, не пипайте експонатите“, а те миришат много приятно, на ванилия, и затова си помислих, че на габровци вече им е време да опитат и торта. Какво по-хубаво време от Коледа“.

За направата на гигантската торта един ден не стига. Тя ще бъде разрязана утре следобед и край елхата ще се съберат малки и големи. Майсторките-декораторки от Габрово обмислят следващият път да кандидатстват за рекордите на Гинес.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.