Три варианта за Дунав мост 3: Премиерите Борисов и Тудосе обсъдиха бъдещ проект

Снимка: Цветан Томчев

ВАРНА. ОТ СПЕЦИАЛНИЯ ПРАТЕНИК НА "ТРУД"

Три варианта за Дунав мост 3 са обсъдени по време на съвместното заседание между правителствата на България и Румъния в резиденция „Евксиноград”, съобщи премиерът Бойко Борисов. Първият е Русе-Гюргево, вторият - Никопол-Турну Мъгуреле, а третият Силистра-Кълъраш.

„Първият проект е при Русе, защото с дни има опашки, които пречат и на бизнеса и на туризма. Там има 45 км по права линия до Букурещ. В момента проектираме пътя Русе-Велико Търново и оттам да стъпим на "Хемус", съобщи Борисов на съвместна пресконференция с колегата си Михай Тудосе. Той обясни, че е възложено и проучване за отсечката до Никопол и колко би струвала жп линия и скоростен път в тази част, където Стара планина е висока.

„Колегата предлага и тези 200 км от Констанца до Варна и Бургас да се изградят и да има магистрала”, каза още Борисов.

Той подчерта че е оптимист за проекта за изграждане на трети мост на Дунав, тъй като „имаме ТОЛ система и концесионирането ще даде възможност за набиране на средства, с които да се изплащат таксите към евентуални инвеститори.”

"И в трите проекта има финансова и търговска логика и те не се бият един друг. Затова трябва всеки от тях да се стартира, когато има готовност. Няма нужда да се изчакват другите. Убеден съм, че трети мост ще даде голям тласък на бизнеса и на туризма", каза още премиерът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика