Три варианта за името на Македония

В Скопие и Атина се търси компромис

Ще се реши ли най-сетне спорът? Зоран Заев даде сигнал, че иска да възобнови замразените преговори

Опитният дипломат Матю Нимиц вече 20 г. години се опитва да намери компромис в един спор, който отвън изглежда неразбираем. След разпадането на бивша Югославия, Македония обяви през 1991 г. независимост и вписа в конституцията си държавното име „Република Македония“. Гърция обаче има претенция, че това име е част от нейното историческо наследство и се опасява, че съседната държава може да предяви териториални претенции към едноименната гръцка провинция. Проевропейските партии в Гърция са склонни да приемат за съседката си някакво име, съдържащо прилагателното „македонски“, но за „Република Македония“ и дума не може да става, категорична е гръцката страна. Така си е до днес.

Тогава на какво се базират оптимистичните очаквания? „Новото политическо ръководство в Скопие действа разумно и сериозно се стреми към сближаване“, казва Спирос Данелис, депутат в гръцкия парламент. Новият македонски премиер Зоран Заев даде сигнал, че иска да възобнови замразените през 2014 г. преговори с Атина. Данелис знае обаче, че от гръцка страна това няма да е лесно и го заявява доста остро в интервюта.

Посредникът на ООН Нимиц е оптимист. „В Скопие има ново правителство, което демонстрира голям интерес да подхване въпроса. Според мен и гръцкото правителство разбира, че неговата външна политика в региона само ще спечели от намирането на решение“, каза Нимиц.

(Със съкращения по „Дойче веле”)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари