Три в едно за всички сезони на пътя

Дали новата година ще бъде добра или лоша, зависи от това, какво ще ви се случи в следващите 12 месеца. Всеки си пожелава по-малко стрес, по-лек живот, повече приятни мигове. Това лесно ще се сбъдне поне на пътя с някои от автомобилите на 2017 г. Един от тях е Opel Mokka. На тази кола началниците на германската компания се радват така, сякаш им се е паднала паричката от коледната баница. Компактният SUV е истинско попадение "в десетката" и абсолютен пазарен хит с повече от 600 000 продадени екземпляра от лансирането през 2012 г. През есента моделът претърпя фейслифт и навлиза в новата година с модернизиран външен вид, най-новите системи за развлечение на пътниците и подпомагане на водача, както и с липсващата досега комбинация от бензинов мотор, задвижване на четирите колела и автоматична скоростна кутия. Да не забравим и добавката Х към името, която подчертава превъзходството на Mokka с предаване 4х4 над повечето конкуренти, които въртят само предните колела и спират в преспите. Всъщност означението Х трябва да е знак за приключение и ще се появи в бъдещите SUV модели на Opel. Ако се съди по новата Mokka X, те също имат предпоставки да паркират трайно в сърцата на потребителите.

Компактни размери, красива външност, комфортен интериор, ефективни двигатели, добра свързаност, лесно управление - това искат купувачите днес. И Opel им го дава с табелката Mokka X и предимствата на SUV каросерията - висока позиция на седене, отлична видимост, практичен багажник. Автомобилът изглежда по-внушителен, отколкото са габаритите му (4,28 м дължина) и сее респект с мощната си предница. Тя е най-сериозно променена след фейслифта и това личи по решетката и ефектните фарове с дневни LED светлини във формата на двоен бумеранг. Новият оранжев цвят привлича като магнит погледите и на мъже, и на жени. Автомобилът демонстрира увереност с раздутите калници, големите алуминиеви джанти, релсите на покрива, високия просвет.

Самочувствието на водача расте със сядането в удобната седалка. Тя е заслужила сертификат за ергономичност от Германската асоциация за здрави гърбове, така че няма да почувствате схващане, дори да прекарате дълги часове зад волана. Подвижният подлакътник в дясната част на облегалката позволява на ръката да си почива, дори когато често сменя предавките на ръчната трансмисия. Нека се фокусираме обаче върху новата комбинация бензин-автоматик-4х4. Тя значително намалява стреса и определено прави живота на шофьора по-лек. Шестстепенната трансмисия сменя бързо предавките, а при желание водачът може да превключва и ръчно чрез бутона върху скоростния лост. 1,4-литровият турбодвигател с директно впръскване разгръща плавно мощността си от 152 конски сили и 235 Nm въртящ момент. По данни на производителя ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 9,7 секунди, максималната скорост възлиза на 193 км/ч, а средният разход на гориво - 6,5 л/100 км.

В реални условия Mokka X предразполага към комфортно, а не към спортно шофиране. Тихият и спокоен двигател започва да вдига повечко шум при големи натоварвания, когато и жаждата му се увеличава, а автоматикът се замисля. По-приятно ще стигнете от точка А до точка Б, без да изцеждате силите на 152-та коня (и бензина в резервоара), като се наслаждаване на приятното возене. Окачването е настроено така, че да "филтрира" неравностите и дупките в много по-голяма степен, отколкото други компактни SUV-ове - без подскачане, без друсане, без клатене. При потегляне винаги тягата отива към четирите колела, за да няма превъртане. След това въртящият момент се насочва към предния мост, а при опасност от загуба на сцепление до 50% от ресурса се изпраща от електромагнитния диференциал към задната ос. Така се движите максимално ефективно и сигурно на всякакви настилки. Електронните програми за подпомагане на потеглянето и спускането по наклон също отнемат от стреса на водача по заледени улици, сняг, кал и черни пътища.

Още няколко електронни системи добавят финалните щрихи към високотехнологичния образ на Mokka X. Камерата Opel Eye разпознава и информира шофьора за пътните знаци и го предупреждава при неволно напускане на лентата със звуков и светлинен индикатор. По същия начин, но със стряскаща червена светлина идва аларменият сигнал за опасност от челен удар. И тази система използва камерата, както и функцията за следене на движещия се отпред автомобил. Няма как да бъде подмината и гордостта на Opel - адаптивните LED фарове, които осветяват оптимално пътя, без да заслепяват другите участници в движението. Камерата за заден ход ще помогне за избягването на невидими за окото на водача препятствия при паркиране. В студените дни си казва думата удобството на отопляемия волан и много бързо затоплящата климатична инсталация, както и добре функциониращата система 4х4. А премахването на излишните бутони върху таблото също сваля напрежение от плещите на водача.

Ангел пазител бди над пътниците

Искате да ползвате пълноценно своя смартфон в автомобила? Няма проблем в Opel Mokka X. Новото поколение инфоразвлекателни системи IntelliLink работят с приложенията Apple CarPlay и Android Auto, като копират функциите и съдържанието на телефона на големия цветен сензорен екран върху арматурното табло. Можете да активирате функциите с докосване или с гласови команди.

Уникалното качество на новите модели на Opel е системата OnStar (безплатна за първите 12 месеца), която ви гарантира по всяко време връзка с личен асистент от специализиран кол център. При катастрофа, загубване, технически проблем, кражба и във всякакви други ситуации с едно натискане на бутона до огледалото се свързвате с вашия "ангел пазител", който ще ви окаже необходимата помощ и съдействие. А освен това ще имате възможност и дистанционно през телефона си да осъществявате достъп и контрол върху някои от функциите на колата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили