Три години затвор за мнима чиновничка от Столична община

Искала 2400 лв. за "фалшиво" назначаване

По внесен обвинителен акт на Софийска районна прокуратура, на 14.06.2017 г. Софийският районен съд постанови осъдителна присъда спрямо Илияна Йорданова. С първоинстанционната присъдата на Йорданова е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от три години при първоначален строг режим, съобщават от Прокуратурата.

Съдебното производство е проведено по реда на съкратеното съдебно следствие, като подсъдимата е признала изцяло фактите в обвинителния акт.

Йорданова е предадена на съд от Софийската районна прокуратура за измама, извършена при условията на специален рецидив и продължавана престъпна дейност, при която са пострадали две жени. В периода от 20.02.2015 г. до 10.03.2015 г. в гр. София Йорданова възбудила и поддържала заблуждение у пострадалите А. В. и Л. В., че работи като началник на отдел в Столична община и че ще съдейства на А. В. да бъде назначена като служител в общината. В действителност през посочения период подсъдимата била безработна. Независимо от това, на седем различни дати Йорданова се срещала с двете пострадали, поддържайки у тях създадените от нея неверни представи, че ще осигури работа на Л. В. в Столична община. Мотивирани от неотговарящите на истината обещания на Йорданова, двете жени й предали неколкократно различни парични суми, общо възлизащи на 2400 лв. Йорданова успяла да убеди двете пострадали, че парите са необходими за заемането на исканата от Л.В. позиция в посочената институция, като ще послужат за такси за подаване на документи, за записване и участие в конкурс, за назначаване на по-висока длъжност и др.

Подсъдимата Йорданова е осъждана многократно за престъпления против собствеността. В момента изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от една година, наложено й във връзка с други извършени от нея измами.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право