Три години условно за участник в телефонна измама за близо 18 000 лева

Районният съд във Велико Търново постанови 3 години условно с 5-годишен изпитателен срок за участник в телефонни измами за близо 18 000 лева.

Ц.Р. е безработен. На 5 април миналата година в старата столица като помагач с неустановени лица чрез явяване на мястото, наблюдение на поведението на пострадалата и вземане на парите до контейнер на улицата, умишлено улеснил неизвестните извършители да измамят Р.Д.Н. Жената била заставена да остави до кош за смет на ул."Алеко Константинов" във Велико Търново парична сума, за да съдейства на полицейските органи за залавяне на престъпна група за измами.

Сутринта на 5 април миналата година на телефона на 77 – годишната великотърновка позвънили двама мъже. Единият се представил за полицейски служител, а другият я заплашил, че ако не даде парите, с които разполага, ще я убие. След неколкократни разговори и с двамата накрая потърпевшата оставила до контейнер за смет пред жилището си 4000 лв. и 5050 евро. В последствие разбрала, че е станала жертва на телефонна измама и сигнализирала в полицията.

Органите на реда установили, че в следствие на измамата жената и неин близък Й.Н.В. са ощетени общо със 17 904 лева.

Подсъдимият Ц.Р. трябва да заплати на потърпевшите Й.Н.В. и Р.Д.Н. 4097 лв. обезщетение за причинени имуществени вреди, на Р. Д.Н. - 9779 лв. за причинени имуществени вреди в резултат на престъплението, и 4000 лв. на Н. Й. В. имуществени вреди заедно с лихвите.

Участникът в измамата дължи и държавна такса върху размера на уважените граждански искове от 715,08 лв.

Присъдата може да се обжалва или протестира пред Окръжен съд – Велико Търново.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право