Три гръцки острова поискаха от Атина изселване на мигрантите

Властите на Лесбос, Хиос и Самос отново призоваха правителството в Атина да премести мигрантите от трите гръцки острова. Центровете за настаняване там са пренаселени, а бежанският наплив не спира.

След Италия, остров Лесбос е сред най-важните входни врати за африкански мигранти към Европа. На него се намира бежанският лагер"Мория", който вече е надхвърлил възможностите си, съобщи БНТ.

"Можете да си представите - Мория има капацитет за 2 000 души, сега те са почти 5000, невъзможно е всички да са настанени, така че те използват и палатки", коментира Мариос Андриотис, говорител на властите на о-в Лесбос.

Липсата на пространство и ресурси води и до други проблеми, за които говорят на острова.

"Бежанци се бият на улицата. Местните едва излизат навън, страхуват се да пускат децата да играят край морето", разказа Кристина, студентка, която работи в ресторант на острова.

Подобно на Лесбос, други два острова - Хиос и Самос също призоваха Атина да премести бежанците. Гръцкото правителство се ангажира да намали броя им до 10 000 до този септември. В момента обаче на островите има над 16 000 мигранти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа