Три дни Банско е в плен на фолклорна магия (СНИМКИ)

Николина Чакърдъкова накара стотици да се хванат на хоро

Хиляди хора се събраха в Банско през първия ден на втория Национален фестивал на народното творчество "Фолклорна магия". В градския парк бяха изградени две големи сцени и десетки шатри с традиционни български храни, занаяти и традиции от цялата страна.

Тридневният фестивал на българското се провежда за втори път. Миналата година се събраха близо 15 000 души и 1500 изпълнители, а тази година те ще са повече.

"Щастливи сме, че българският фолклор се радва на голям интерес и обич. И млади, и стари участват в конкурсната програма за песни, танци, свирене и обичаи, което показва, че направеното от нас има смисъл. Да видиш толкова хора на едно място с усмихнати сърца и грейнали лица е прекрасно и много се радвам, че българският дух е жив", сподели специално за "Труд" директорът на фестивала Виктор Касъмов, който заедно с кмета на Банско Георги Икономов откриха фестивала.

Снимки: Мариела Балева

Всяка от трите вечери ще има концерти на най-обичаните народни изпълнители. Снощи в петък хиляди аплодираха Николина Чакърдъкова, която нагорещи множеството с любими македонски песни. Големи хора се извиха по време на изпълненията й заедно с Неврокопския танцов ансамбъл.

Пред банскалии и гостите на града музикален поздрав направиха МФГ "Годлевски Великден" и прекрасната изпълнителка Ана-Мария. Тя и партньорът й на сцената кавалджията Злати Петров накараха стотици да се хванат на кръшни хора. И през трите дни на фестивала на разположение ще са страхотни кулинарни зони, занаятчийски стоки, атракциони и забавления. 0рганизатори на "Фолклорна магия" са Фен фолк тв и община Банско с партньорството на Регионален център-София, ЮНЕСКО.

Коментари

Задължително поле