В цялата страна са забранени пазарите за птици

Забранени са в цялата страна пазарите за птици, защото в момента се извършва засилен преглед. Констатирани са три първични огнища с инфлуенца (птичи грип) по птиците, заяви на извънредна пресконференция зам.-изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Петя Петкова, цитирана от агенция "Фокус".

Тя уточни, че огнищата се намират в областите Видин, Враца и село Маноле, като във Враца става въпрос за дивечовъдно стопанство, от което впоследствие е направена връзка с две вторични огнища в област Видин, откъдето има продадени птици.

Д-р Петкова допълни, че през последните месеци епизоотичната обстановка в Европа по отношение на птичия грип е доста усложнена, само в рамките на месец и половина в Австрия, Германия, Дания, Италия, Унгария, Франция, Швеция, Швейцария, Холандия, Хърватска и Румъния има констатирани случаи на инфлуенца по птиците

„Имаме първично огнище в село Ново село в птицевъден обект от тип „заден двор“, където се отглеждат около 25 домашни птици само за лични нужди. В резултат на засиления надзор, който проведохме в страната, разпоредихме взимане на проби от птицевъдни обекти, които са от промишлен характер и бяхме уведомени за една пратка птици, която идва от Унгария“, допълни тя. Д-р Петкова уточни, че става дума за еднодневни патета, които се намират в обект в село Маноле, област Пловдив.

Коментари

Задължително поле