Три секции минаха на хартия в Шуменско

Цветелина Георгиева

Още в първия час на изборния ден в две секции в област Шумен машините направиха проблем на гласоподавателите. Софтуерен проблем бил причина да се вземе решение за преминаване към изцяло хартиено гласуване, каза говорителят на РИК Шумен Надежда Върбева. По-късно беше съобщено и за трета.

В 07:46 часа председателя на секционна комисия под N 9 в квартал на град Нови пазар уведомил РИК, че машината е спряла работа. Отговорният техник от „Сиела Норма“ АД е констатирал, че машината отрязва бюлетината и не отразява правилна информация. Това е наложило преминаване към гласуване само с хартиени бюлетини.

В секция 44-та в град Шумен машината спряла работа в 08:00 ч. Отговорният техник констатирал проблем "Невъзможност поради софтуерен проблем".

В секция 90 в Шумен също са преминали само на традиционното хартиено гласуване, след като е констатирано "неработещо USB".

И в други секции в Шуменско е имало проблеми с машините, но техници са успели да ги отстранят. До обяд дефекти се "обадили" при около десетина машини. Имало е случаи на гласуване за двата вида парламент, а устройството отпечатвало само една бюлетина. Тогава хората са били допускани да упражнят незачетения вот на хартия. Имало и отпечатване на бели бюлетини.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България