Три села в Ломско на бунт срещу керваните тирове край Дунав

Жителите на три села в община Лом обявиха готовност за протести заради колоните от тежкотоварни камиони, които фучат край домовете им, пукат стени и съсипват пътищата в района. Ако не бъдат взети спешни мерки за нормализиране на ситуацията, ще започнат блокади на пътя към Дунав мост 2 при Видин, предупредиха хората.

В писмо, придружено от стотици подписи до Общинския съвет, кмета в Лом и Агенция „Пътна инфраструктура” жителите на селата Орсоя, Сливата и Добридол недоволстват заради кошмарите, на които са подложени от пет години след пускането в експлоатация на моста Видин – Калафат. Кервани от ТИР-ове се точат денонощно през селата, а тътенът и сътресенията от движението им цепи стените и покривите на къщите и руши пътните настилки.tir__lom1

„От лятото на 2015 г. всички сгради по централната улица на Добридол, откъдето минават камионите са напукани, а пет необитаеми къщи са паднали!”, заяви кметът на селото Младенка Младенова.

„Жилищата ни се рушат, а пътят пропада, вече е непроходим, потрошихме колите си!” недоволстват хората.

Три сигнала за ужаса от тежкия трафик е подала до отговорните институции досега само управничката на Добридол, но ответни действия не последвали, сподели тя.

В края на миналата година тогавашният шеф на АПИ заяви пред журналисти и кмета на Лом Пенка Пенкова, че са отпуснати 1 млн. лева за ремонт на пътя Лом-Орсоя-Добридол. С изключение на няколко изкопани канавки обаче по шосето, нагънатото освен от ТИР-овете и от свлачище, досега не са извършени никакви реконструкции. „Хората вече са отчаяни, не вярват на никого. Готови са с телата си да спрат ТИР-овете!”, каза кметът Младенова.

Срещу трафика на тежкотоварните камиони през Лом подписки са изпратили и жителите на кварталите „Боруна” и „Младеново”. Проблемът е много сериозен и вече дългогодишен, ще подготвим обсъждане в Общинския съвет, на което ще поканим и представители на АПИ, заявиха от управата в Лом.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България