Три училища изчезват в Сливен, сливат ги с други учебни заведения

Три от общо 17 общински училища в Сливен вече няма да съществуват, защото преминават към други учебни заведения. Реформата се налага, за да може да се осигури обучението на учениците само в една смяна - обясни кметът Стефан Радев. Към по-големи училища преминават досегашното и единствено самостоятелно начално училище в града, хуманитарната гимназия и 10-то средно училище. Шесто и Осмо училище, които са с най-много ученици, предимно от ромския кв."Надежда", ще станат обединени. Това означава, че вместо до 8 клас, както досега, ще разкрият паралелки до 10 клас.

Други две учебни заведения пък ще се наложи да бъдат преместени. Едното е елитната езикова гимназия, която години наред дели обща сграда с природо-математическата. За да бъде осигурено обучение само в първа смяна, езиковата гимназия ще заеме освободената от 10-то училище сграда след извършен в нея ремонт. Мястото си ще смени и гимназията по икономика, която също няма собствен дом.

"Решението за преобразуването на училищата може да влезе в сила още за следващата учебна година. Но там, където се налага ремонт, ще търсим финансова помощ от държавата и след като строителните дейности приключат, тогава ще стане преместването" - поясни кметът Радев. При сливането ще бъдат запазени работните места за педагозите, ще има съкращения в администрацията.

Преобразуването на училищата трябва да приключи до учебната 2020-2021 година. Освен 17-те общински, в Сливен има и 8 държавни училища.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България