Три язовира станаха ниви в Монтанско

Три общински язовира са източени и превърнати в земеделски площи в област Монтана. Водоемите ще бъдат свалени от регистрите на хидросъоръженията в региона, съобщи областният управител Росен Белчев.

Според Закона за водите в първата половина на годината експерти са извършили оглед на всички язовири в северозападната област. В регион Монтана има 57 язовира, от които 6 са държавни, 47 - общински и 4 – частни.

Три язовира в общините Монтана и Вълчедръм на практика вече не съществуват и на мястото им са засети земеделски култури.

Всички хидросъоръжения са изправни и няма опасност от наводнения, увери губернаторът. На 100% е пълен единствено язовир „Среченска бара” над Берковица, който снабдява с вода Монтана, Враца и още 20 селища в Северозапада. Вторият по големина язовир - „Огоста” над Монтана, пък е пълен на половина и има свободен обем от 276 млн. куб. м.

Под надзор са и три изравнителя на каскадата в прохода „Петрохан” и 3 хвостохранилища, от които две вече са рекултивирани, а едно - в района на Чипровци е в процес на рекултивация.

„Няма причини за безпокойство за водоемите в областта. През есента ще бъде извършена още една проверка”, заяви областният управител.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България