Пост на турски език се появи в профила на президента Радев във Фейсбук

„Ауди“ изтегля 127 000 нови автомобила заради проблеми с емисиите

Лео Кадели: Приятели, помагайте

„Епъл“ може да спре iPhone X още през лятото Потребителите в Китай не го харесват

Ликвидирани са нападателите на хотела в Кабул Акцията продължи 12 часа

Статуята на свободата затвори за посетители

Холандската полиция ще конфискува скъпи дрехи от младежи, ако не обяснят как са платили за тях

Времето ще е облачно, с валежи от дъжд и сняг

Две жертви и десетки ранени при пожар в хотел в Прага (ВИДЕО)

Европа ще рециклира всички пластмасови опаковки след 2030 г.

Молдова ще иска компенсация от Русия заради „окупацията“ на Приднестровието

Спряха камионите по няколко направления заради снега

Просветният министър: Привличането на млади учители е предизвикателство

Въоръжена атака срещу 5-звезден хотел в Кабул

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в неделя, 21 януари 2018

Трофей от наш елен лопатар кандидат за рекорд

Снимка: СИДП

Уникален трофей от елен лопатар с предварителна оценка от 208,22 точки по системата на CIC и тегло 4,750 кг е кандидат за приза в националната класация от този вид дивеч. 11-годишният екземпляр е отстрелян на 15 октомври от германския ловец Вернер Аустрман. Сполуката го споходила при организиран ловен туризъм на територията на ДЛС „Тервел“.

Трофеят е резултат от дългогодишните усилия на ловните специалисти в стопанството към Североизточно държавно предприятие. Съгласно нормативната уредба предварителната оценка на трофея се прави няколко дни след обработката му, а окончателната 3 месеца след отстрела на животното. Националната оценителна комисия е органът, който ще се произнесе дали трофеят покрива критериите за национален рекорд.

Според статистиката сегашният национален рекордьор е с оценка 207,59 т. по CIC и тегло 3,990 кг. Отстрелян е през далечната 1984 г. в тогавашно представително ловно стопанство „Воден“.

Ловното стопанство в Тервел също присъства в челната десетка с два трофея от елен лопатар, които заемат шеста и седма позиция. Оценени са с 200,72 т. и 200,49 т., като първият е отстрелян през 1972 г., а вторият през 1981 г.

„Уникалният за страната ни трофей от елен лопатар, отстрелян през миналия месец в ДЛС „Тервел”, безспорно ще заеме почетно място в колекцията на германския ловец. За Североизточно държавно предприятие и в частност за стопанството обаче, това е добър знак за развитието на ловния ни туризъм.

Сегашната заявка за национален рекорд идва след 32-годишна пауза, но към момента девет от първите десет трофея са отстреляни именно в Североизточната част на страната. Това отрежда на региона важна роля за трофеен лов на елен лопатар у нас”, коментира директорът на СИДП инж. Веселин Нинов.

В предстоящите два изборни уикенда ловът е забранен.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.