„Труд“ дари компютри на училище в монтанско село

Дни преди Коледа „Труд“ дари 5 компютъра на ОУ „Д-р Петър Берон“ в монтанското село Септемврийци.

До момента школото, отворило врати през далечната 1925 г., разполагаше с три такива машини, на възраст над 10 години, на които се обучаваха близо стоте му възпитаници. Дарението прие директорът Цветан Цветков, който е и учител по руски език.

По думите на директора материалната база в селските училища се обновява трудно. „Има нужда от обновяване на базата, затова сме благодарни на „Труд“ за дарението“, каза той. Дарените компютри са предназначени най-вече за обучение по информационни технологии.

От следващата година имаме план да започнем да използваме електронни учебници и електронни дъски, разкри Цветан Цветков.

В ОУ „Д-р Петър Берон“ работят 15 учители, а класовете се състоят от по 14-15 деца.

Всички преподаватели са професионалисти, със завършено висше образование. „Като всяко едно училище има деца, които си учат и деца, които не искат да учат“, разказа още Цветков. Днес мотивацията, за съжаление, е по-слаба при по-голяма част от децата. Но това ще се промени. Развитието на обществото ще промени нещата, уверен е той.

„Върху системата на образованието се направиха доста опити, някои от тях сполучливи, някои – несполучливи. Тази система се оказа устойчива, и то много устойчива“, коментира още Цветан Цветков.

Препоръките му какво трябва да се промени в образованието, особено при училищата в малките населени места, включват, на първо място, материалната база. „Всички съвременни неща трябва да навлязат в образованието“, подчерта той.

„В момента се получава дисбаланс, едни училища имат възможност да обновят метериалната си база, други нямат. Трябва да има еднаква изходна база за обучение“, каза Цветков.

До момента в монтанското училище не са получавани никакви дарения. Преди години е имало още компютри, но почти всички вече са излезли от употреба.

„Дарения трябва да се получават. Независимо дали училището е малко или по-голямо. Примерите през Възраждането за дарителска дейност са много. Организации, които са по-добре финансово и икономически, стоят добре на пазара, трябва да отделят нещо от себе си и да дават – на училища, на детски градини, на църкви. Дарителството е нещо, което е благородно и е залегнало в душата на българина от стари времена. Дарителството е и отношение. То е начин на мислене“, коментира още директорът Цветан Цветков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България