Сълзи от щастие и среден пръст за „Юве“

Премиерът Бойко Борисов ще участва в Съвета за сътрудничество на високо равнище между, България, Румъния, Сърбия и Гърция

Премиерът Бойко Борисов ще участва в Срещата на върха на ПСЮИЕ

Засипаха с критики проектите за разделяне на три на Закона за движение по пътищата

Настаниха в общинско жилище бедстваща самотна майка с две деца Едното от момчетата е в инвалидна количка и майката изминаваше по 4 км пеша, за да го води на училище

Министър-председателят на Армения подаде оставка

Британски финансов експерт съди Фейсбук за фалшиви реклами от негово име

Иновативни идеи със сериозен потенциал на пролетния бургаски Хакатон

Обраха турист в резерват “Мадара”

Паркиран автомобил пламна внезапно

Откраднаха камион, превозващ 8 хил. билета за “Дисниленд” в Южна Калифорния

Цветанов на дискусия за новите закони за шофьорите: Защо да не сложим поне 3 камери на отсечка като София-Пловдив

Хванаха бургазлия да “готви” дрога в Сливен

Зам.-кметът на “Младост” Румен Русев пред “Труд”: Иванчева бавеше всичко

Третото дете на Кейт и Уилям е момче

Труд и Нова Загора протестират паралелно срещу инсталации за ток от биотор Канят премиера Бойко Борисов да посети населените места и да помогне за решаване на проблемите със замърсяването на въздуха, почвите и водата

Жителите на пловдивското село Труд и град Нова Загора се обединиха в исканията си за чист въздух и земя,както и срещу замърсителите – централите, които горят отпадъци буквално край къщите на хората.

Случаите са огледални и затова на 19 септември (вторник) от 18 часа в двете населени места ще се проведат паралелни протести. След приключване на двата протеста организаторите ще подготвят обща декларация, която ще бъде адресирана до президента Румен Радев и министър-председателя Бойко Борисов.

Това е поредният протест в Труд, чиито жители вече няколко пъти блокираха Карловско шосе с искане институциите да си свършат работата и да затворят централата за производство на електроенергия от биологични отпадъци.

За първи път в историята на селото населението е така твърдо и обединено в позицията си, която е подкрепена и с подписка съдържаща около хиляда подписа на живущи в Труд с искане за закриване на централата.

Тя бе изградена в землището на село Труд, на около 250 метра от жилищната зона, през 2014 г., а отпускането й в експлоатация през март 2015г. жителите на селото твърдят, че търпят само негативи от това производство.

Според общопрактикуващите лекари в селото сухата статистика сочи, че след 2015г. болестите на дихателните пътища сред децата са скочили двойно. Хората са категорични, че има реална опасност от увеличаване на заболяванията в населеното място заради централата, която трови въздуха, почвата и водата.

В селото е създаден Инициативен комитет, членовете на който са уведомили всички ресорни министерства и регионалните им служби за проблема. Проведени са и срещи с министрите на здравеопазването, на земеделието, екологията и на регионалното развитие. Въпреки това вече месеци след тези срещи промяна в селото няма. Затова хората от Инициативния комитет канят премиера Бойко Борисов да ги посети и се запознае лично с проблемите им и да помогне за тяхното решаване.

Проблемите в Нова Загора са същите. Там също има изградена инсталация за производство на ток от биомаса, която също се намира близо до населеното място. Извършени са редица проверки, посочени са редица нарушения, но комуникацията между държавата и засегнатото население липсва. Населението няма становище по внесената още в началото на годината подписка с над 1000 подписа с искане за спиране на завода за биогаз.

Общинският съвет не е разгледал и не се е произнесъл относно събраните подписи. От множеството срещи на инициативната група с министри и зам.-министри няма произведено нито едно действие в посока решаване на проблема.

Преди два месеца населението очакваше становище на министъра на околната среда и водите Нено Димов във връзка с нова оценка за въздействие върху околната среда на дейността на цялостната дейност на инсталацията в Труд.

Такова становище няма. „Вместо ОВОС получихме ново инвестиционно предложение и като че ли не стигат всичките миризми и неприятности, които населението ежедневно търпи, производството на биогаз желае да увеличи суровинният си капацитет, прибавяйки към оборския тор и киселата миризма на силаж, както и миризмите на цялата отпадъчна хранителна индустрия”, коментира Анка Марлакова от Инициативния комитет в село Труд.

Според нея жителите на Труд и Нова Загора остават с впечатлението, че институциите в лицето на МОСВ по-скоро правят реклама и възхваляват производството на скъпия ток от биотор, отколкото бранят въздуха и водата на данъкоплатците. „Желаем вникване и разбиране на нашите проблеми, реални решения и воля за тях, а не тяхното неглижиране! Очакваме такива инсталации да бъдат далеч от нашият бит и живот, ситуирани в отдалечени от населени места райони! Очакваме Министерството на здравеопазването да попълни най-после липсващите регламенти за хигиенните отстояния от населени места”, допълва Станимир Тончев от Инициативния комитет на жителите на село Труд.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.