“Труд” отново призовава: Открийте новото 45-о НС в Сградата на съгласието

Президентът и всички депутати е редно да отговорят на очакванията на хората

Ръководството на 44-ото НС дори не удостои с отговор инициативата на “Труд”

Другата седмица се очаква да бъде конституиран новият 45-и парламент. Всеки нов мандат на Народното събрание винаги е бил откриван с тържествено заседание в емблематичната сграда, на която пише “Съединението прави силата”. “Труд” отново заявява твърдо позицията си, която обяви преди 7 месеца: Върнете заседанията в сградата, отредена от историята.

Факсимиле на първа страница на вестник “Труд” от четвъртък, 10 септември 2020 г.

Читателите на “Труд” помнят, че след преместването на Народното събрание от неговата знакова сграда в бившия Партиен дом вестникът поде кампания за отмяна на това недомислено решение. Позицията, изразена от редакцията през есента на 2020 г., е повече от ясна: “Преместването на българския Парламент от неговия исторически дом в тронната сграда на комунистическия режим е върхова гавра със скрижалите и духа на нацията. Вестник “Труд” пое национална кампания за връщането на Народното събрание на България обратно там, където е писана историята. Очакваме всички граждани на Републиката да я подкрепят, за да възстановим в пълна мяра величието и трагизма на българския Парламент.”

Инициативата на “Труд” беше подкрепена от изтъкнати интелектуалци и общественици. Ръководството на току-що завършилото своето съществуване 44-то Народно събрание дори не сметна за необходимо да удостои редакцията, а и хилядите читатели, с какъвто и да било отговор. Нека това недопустимо, особено за една демократична власт поведение да тежи на тяхната съвест.

И все пак, не е ли редно новите депутати и бъдещото ръководство на Парламента да отговорят на обществените очаквания? Най-малкото, тържественото откриване на работата на новоизбрания състав на 45-ото Народното събрание да се състои там, където е отредила историята?! 

Би било хубаво всички депутати, всички парламентарни групи, всички партии, както и г-н Президентът на републиката, да помислят върху тези въпроси. И да им дадат отговор по най-добрия начин, прекрачвайки прага на свещения дом на българската държавност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика