Меркел призова момичетата да учат инженерни науки

Марта Вачкова опипа Наум Шопов Между снимките на „Откраднат живот”

748 кандидати се явиха на изпит за 31 прокурорски места

Държавният департамент за България: Корупцията във всички клонове на властта остава проблем

Турски съд прати в затвора учителка с 6-месено бебе

Министър Нанков: През 2024 г. ще пътуваме по „Хемус“ от София до Варна

Ердоган: Бизнесът трябва да приветства извънредното положение, то забранява стачките

ВМРО: Предложението за депутатските заплати е популистко

“Левски” би “Верея” с резервите, лоша вест за Делио Роси

Таекуон-До клуб “Фолкън” с модерна зала в парк „Македония“

Разчистиха още незаконни обекти на плаж Слънчев бряг-север

Британец поиска да се ожени за любимото си ястие, от ресторанта приеха

77-годишна жена убита в момчилградско село Задържан е неин съселянин, който се бил заключил в къщата си

Църква благославя пиенето на алкохол

Рафаел Надал спря Григор Димитров на полуфинала в Монако

Фиданки от “Труд” за рождения ден на Фандъкова Нетрадиционна вечеря от спасена храна поднесе градоначалникът на гостите си

Главният редактор на вестник "Труд" Петьо Блъсков подари десет черешови фиданки за рождения ден на кмета на София Йорданка Фандъкова. Снимка: Цветан Томчев

Столичният кмет Йорданка Фандъкова отпразнува рождения си ден в завода за отпадъци на София. Сред гостите бе и главният редактор на в “Труд” Петьо Блъсков, който й подари черешови фиданки. На присъстващите беше предложена нестандартна вечеря от спасена храна. Те бяха поканени на обиколка на предприятието и станаха свидетели на работния процес.

“Изключително ми е приятно да ви приема на това нестандартно място и да видите, че тук в инсталацията за битови отпадъци на София може да се правят елегантни партита и в същото време да научите повече за това, което правим с най-важното предизвикателство за всеки голям град, а именно преработката на битовите отпадъци. Нашата цел е битовите отпадъци да не бъдат проблем за града, а да бъдат ресурс. 1000 тона на ден се генерират битови отпадъци в София. Средно един софиянец генерира 1 кг боклук на ден.”, каза кметът, посрещайки гостите. Фандъкова поиска за рождения си ден нетрадиционни подаръци. Вместо букети, тя пожела да й бъдат донесени фиданки, храсти или цветя с корени, които да бъдат засадени до завода за отпадъци на София.

Още днес към обяд много хора откликнаха на призива и при кмета пристигнаха орхидеи, върби и японска вишна, готови за засаждане.

На предишните си рождени дни Фандъкова изпращаше получените букети на социални домове или ги поставяше на паметниците на заслужили българи. Кметът отбеляза празника снощи с нетрадиционна вечеря в шатри в завода за отпадъци в с. Яна. Менюто бе от спасена храна. Става въпрос за годни продукти, които са били пред изхвърляне заради смачкани опаковки или лош търговски вид. Списъкът с блюдата включваше разядка от сирене със зелении, пастет от пилешки дробчета с карамелени ябълки, спаначена салата с репички и леща, свински врат в сол с ароматни подправки, пролетни моркови с пресни билки, козуначена торта с ягодово маскарпоне.

Кулинарите Лора и Стоян от предаването “Бон апети” приготвиха специален десерт от спасени козунаци, останали от Великден. Бе представен и резултата от конкурс за детски рисунки. Малчуганите изобразиха анимационни хранителни герои. Забавните персонажи бяха създадени с цел да разкажат колко е важно да намалим хранителните отпадъци.

За да променят в тази насока потребителските навици на столичани, от градската управа стартират мащабна кампания. Тя е по идея на кмета на Лондон Садик Хан. В нея София участва заедно с Барселона, Брюксел, Бургас, Дъблин, Милано и Осло. Целта на инициативата е да убеди гражданите да не пазаруват повече храна отколкото им е нужна и да не изхвърлят годни продукти.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.