Тръгва делото за жп инцидента в Хитрино

Дерайлиралите цистерни насред центъра на шуменското село Хитрино във фаталния 10 декември 2016 г.

Окръжният съд в Шумен призова двамата обвиняеми машинисти и 29 пострадали

В Окръжния съд в Шумен в понеделник тръгва делото за адската жп катастрофа в Хитрино, отнела живота на 7 души и преобърнала съдбата на стотици на 10 декември 2016 г. Делото се гледа по новия НПК и за първото разпоредително заседание съдия-докладчикът Румяна Райкова е призовала 31 души. На подсъдимата скамейка ще бъде изправени двамата обвиняеми машинисти на влака Димитър Михнев и Радослав Петков, които са на свобода. Останалите призовани са потърпевши от жп инцидента, близки на загинали и хора, които още лекуват тежки и средни телесни повреди.

По време на заседанието, което стартира в 9,30 часа, съдебният състав трябва да прецени има ли допуснати процесуални нарушения в хода на досъдебното производство, има ли основания за връщане на делото, обоснован ли е обвинителният акт. При явяване на страните и липса на нарушения, е възможно делото да тръгне и по същество, коментират юристи.

Както "Труд" писа, 10 месеца след трагедията Окръжната прокуратура в Шумен предаде на съд главния машинист Димитър Михнев и помощникът му Радослав Петков, като единствено виновни. Те са обвиняеми, че при управление на товарен влак са нарушили правилата за движение, уредени в Закона за железопътния транспорт, в Наредба N58 за правилата за техническа експлоатация и по непредпазливост са причинили смъртта на 7 лица и телесни повреди на 14.

При наредено влизане в гара Хитрино на 3-ти отклонителен коловоз Михнев не изпълнил указанията на сигнала на предупредителния семафор и управлявал влака със скорост 78 км/ч., като не намалил до 40 км/ч. Вторият машинист Петков не предприел действия за незабавно спиране на влака, след като Михнев не показал, че управлява безопасно. Резултатът бил дерайлиране и повреждане на вагон-цистерни и по точно на 10-та, теч на пропилен и настъпил взрив, и обширен пожар. Разследването не е установило повреди в жп инфраструктура, в осигурителната техника, нито техническа неизправност на композицията или претоварване. Димитър Михнев беше пуснат под гаранция 10 000 лв., а Радослав Петков е с "подписка". Нямат право да напускат страната.

Очаква се на заседанието поне 20 потърпевши от жп инцидента да бъдат конституирани като частни обвинители. Още през есента на м.г. в Софийски градски съд тръгнаха дела по гражданските искове на потърпевшите срещу русенската фирма-собственик на влака "Булмаркет ДМ"ООД, дъщерната й "Булмаркет рейл карго"ЕООД и Национална компания железопътна инфраструктура. Общата стойност на исковете е за над 10 млн.лв. Делата са на различен етап. Първото беше спряно два пъти, сега отново се обжалва от адвокат Николай Димитров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право