Тръгва кампанията „Синьо кафе” за чисто море

Морето не е само красива гледка, но е и грижа за чистотата му

Ще има беседи с ученици и почистване на крайбрежните зони с водолази

Индустрията изхвърля био неразградим бульон в морето

В библиотеки , книжарници и културни институции в четири страни на Балканите започва кампанията „Blue Cafe „ /Синьо кафе/ , която предвижда беседи с учени и експерти в неформална обстановка , изложби, участие с есетата, посветени на опазването на чистотата на морето и крайбрежието.

Оригиналната идея се осъществява по проекта „Мeltemi „ по програмата на ЕК „Интерег „Балкани –Средиземно море” за подобряване на транснационалното сътрудничество по отношение на морските отпадъци.

Според експертното становище на доц.д-р Виолин Райков от Института по океанология към БАН във Варна, който участва в проекта, целта е да се ангажират с този сериозен световен проблем най-вече младите хора.

„Синьо кафе“ ще се проведе по три пъти във всяка партньорска страна- България, Гърция, Албания и Кипър с участие на най-малко по две училища. Техните възпитаници ще бъдат запознати с фаталните последици от замърсяването на морето и крайбрежната зона, за това как микропластмаси от индустрия, козметика, фармацевтика текат по канализацията и създават био неразградимия бульон за храна на рибите и човек, без да знае и усеща, яде пластмаса после чрез тях. Беседите ще са и за тоновете фасове на плажа , за бутилките автомобилни гуми в морето, за замърсяването от корабоплаване. Ще се водят с учениците и занимания на терен за почистване на отпадъците, включително и с водолази в крайбрежните зони. Във Варна ще бъдат включени две елитни гимназии и учениците им ще практикуват на брега на реките Камчия и Фъндъклийска, които се вливат в морето и също са източници на замърсяване.

Проектът "Meltemi", който носи името на известния вятър в Гърция, е на стойност 1.4 млн. евро, а участието на България е за над 400 000 лв. В края на миналата година във Варна е открит и демонстрационен офис. Предвидени са и награди за най-доброто участие с изложби и есета.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България