Тръгна делото за автобуса убиец в Своге

25 август 2018 г. След сблъсък с два автомобила на завой автобус с екскурзианти се обърна в крайпътна пропаст и загинаха 20 души.

Разпити на първите от над 100 свидетели започват на 18 май

Софийският окръжен съд не откри нарушения в обвинителния акт срещу 6-мата обвиняеми

29 души стават частни обвинители


Защитата на подсъдимите за катастрофата в Своге бяха внесли молби в съда да не бъдат снимани.
Снимка БНТ

Софийският окръжен съд даде ход на делото за автобусната катастрофа в Своге през август 2018 г., при която загинаха 20 души. Тричленният състав с председател Анелия Иванова не откри нарушения или грешки в обвинителния акт, които могат да попречат на правата на шестимата обвиняеми, включително и да организират защитата си.

Както писа “Труд”, още в първите дни след катастрофата бе обвинен шофьорът на автобуса Григор Григоров, който на хлъзгав път е навлязъл в опасния завой с 52 км/ч - скорост, по-висока от разрешената в участъка 40 км/ч. Освен него под отговорност за т. нар. независимо съпричиняване бяха подведени и пет длъжностни лица, които имат отношение към некачествения ремонт на пътя, приключил и приет без забележки само 2 години по-рано. Това са изпълнителният директор на фирма “Трейс София” Бисер Иванов, техническият ръководител на ремонта Иван Иванов, началникът на асфалтовата база в Костинброд Светослав Трифонов, строителният инженер от фирмата за надзор Михаела Томова и Стела Попниколова - шефка на дирекция в Агенция “Пътна инфраструктура”.

Заседанието по делото се гледа в най-голямата зала “Тържествена” в Съдебната палата, тъй като за него бяха призовани и 135 души, пострадали сами или близки на загиналите и трябваше да се спазват мерки за дистанция и дезинфекция срещу COVID-19. В крайна сметка само 29 от тях пожелаха да участват в делото като частни обвинители, а само един внесе иск от 50 000 лв.

Адвокатите и на шестимата поискаха делото да се прекрати и върне на прокуратурата за отстраняване на грешки и нарушения, но получиха отказ. Така делото може да започне по същество още на следващото заседание, насрочено на 18 май. За него ще бъдат призовани за разпити първите от общо 104-ма свидетели. Определени са и още 2 дати за май и юни, съобщиха от съда.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право