Тръгна и третото дело срещу ген. Шивиков

Третото поред дело срещу бившия шеф на Стрямската бригада ген. Димитър Шивиков стартира във Военния съд в Пловдив. Този път става дума за нанесени щети на Командването на Сухопътните войски, защото генералът предоставял палатки и посуда за празниците на общините в Подбалкана и разрешавал в тях да участва Военният духов оркестър. Има и обвинение, че е давал компенсации на служителите на бригадата, трениращи футбол и станали шампиони, което не било редно, защото те спортували в работно време. Командването на сухопътните войски не изпрати свой представител на делото, макар да се води ощетено лице и да има право да предяви иск срещу ген. Шивиков.

Прокурорът Христо Анчев поиска съдията Стойко Спасов да си направи отвод, защото веднъж вече е оправдал Димитър Шивиков по друго дело. Изтъкна и довода, че „в армейските среди се говори, че Стойко Спасов и подсъдимият са от едно и също населено място и са учили в едно и също училище“.

„Жалко и смешно е прокуратурата, която би трябвало да е стожер на държавността, да се занимава с това, кой къде е роден. Моля да дадете ход на делото, за да се сложи точка на това арогантно поведение спрямо мен и българското офицерство“, обърна се към съда ген. Шивиков.

Съдията отказа да се отведе и насрочи разпити на свидетели за 11 и 12 декември.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право