Тръгна подписка за незабавно строителство на магистрала през Кресненското дефиле

77 жертви на опасния път за 4 години

Стартира подписка за с призив за незабавно изграждане на магистрала през Кресненското дефиле. Това обяви Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи, на пресконференция с още 15 неправителствени организации.

По думите му годишно държавата губи милиард и половина лева от пътни инциденти. "Това включва медицинското обслужване, както и увредената инфраструктура. Ако успеем да намалим тази негативна тенденция, ще можем да съхраним стотици милиони", допълни Тодоров.

От асоциацията изнесоха данни, според които за четирите години от 2012 г. до 2016-та в Кресненското дефиле и пътя Благоевград-Сандански при катастрофи са загинали 77 човека, а 419 са ранени.

Участниците обявиха, че подкрепят варианта, който предвижда запазване на едната лента в посока Гърция и изграждане на обход източно от Кресна, но подчертаха, че проектът не бива да отнема поминъка на местните хора.

Те се обединиха и около това, че вариантът с тунел през Кресненското дефиле е неприемлив заради земетръсната зона, в която ще се намира той и урановите находища, които правят земната маса радиоактивна заради наличието на радон.

"Най-добрият вариант за пътя по Кресненското дефиле е изграждането на две трасета - в посока София да се качи източно от дефилето, а в обратна посока - да се запази сегашният път, като се разшири и се изправят завоите", коментира междувременно в Пловдив министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той припомни, че на 11 септември ще се състои обществено обсъждане на проекта в общините Симитли и Кресна.

Ако до май-юни 2019 г. нямаме строително разрешение, ще загубим европейското финансиране, припомни Нанков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България