Тръгна черният пазар на тютюн от новата реколта, полицията прави хайки

Търговци пласират част от стоката, въпреки че още не е с добри качества

Откриха 270 кг качак, закопан в бидони за зеле

Хайки за лов на нелегални търговци на тютюн и цигари без бандерол са започнали в цялата страна, научи „Труд”. Акциите на МВР и агенция „Митници” са в навечерието на изкупуването на новата реколта. То започва през ноември, но вече на черно се пласира част от стоката, въпреки че още не е с добри качества, казаха експерти.

Полицаи откриха 270 килограма рязан тютюн в бидони за зеле, закопани в двора на имот в град Долна Оряховица. Преди 3 дни от спецпрокуратурата разказаха, че в Симеоновград са намерили над 1500 златни и сребърни антики, закопани в пластмасови съдове. Явно търговците на нелегална стока са копирали метода от иманярите, коментираха запознати пред „Труд”. Приблизителната стойност на откритата стока е 10 000 лв. и е задържан собственикът на имота Йордан С. от Долна Оряховица. Официално той се занимавал с овощарство – имал ябълкова градина, но напоследък започнал да снабдява пушачите с евтин тютюн и мълвата за това стигнала до полицията.

Над 200 000 къса нелегални цигари и още около 150 кг рязан тютюн са открити в други три области, съобщиха от МВР. Във вторник полицаите от Враца заловили 28-годишен мъж. В багажника на ползвания от него лек автомобил „Мерцедес” са намерени 100 000 контрабандни цигари от различни марки.

46 340 къса цигари без бандерол и 12,3 кг нарязан тютюн открили също във вторник полицаи от Джебел при претърсване на таван в града, собственост на 52-годишен местен жител. Същият нелегален търговец бил хванат ден по-рано в Кърджали с камион, в който имало 100 кг листна маса тютюн, а в квартирата му в областния град имало 2220 къса цигари без бандерол.

Пазарджишките полицаи пък хванали в Ракитово 53-годишен мъж и в обора до къщата му намерили 50 000 къса цигари и над 17 килограма сух нарязан тютюн.

 

Разследват 2 банди с пет фабрики

]Алкохолният бос Миню Стайков е в ареста от началото на септември, а Интерпол издирва сина му Стайко. Снимка: Булфото
Алкохолният бос Миню Стайков е в ареста от началото на септември, а Интерпол издирва сина му Стайко. Снимка: Булфото

Спецпрокуратурата работи по две големи разследвания, след като през лятото бяха разкрити общо 5 нелегални цигарени фабрики.

Едно от предприятията бе в Карнобат и за него бе арестуван алкохолният бос Миню Стайков. Той и други обвинени по случая са зад решетките от началото на септември, а Интерпол издирва синът му Стайко.

В края на август бе открита и мрежа от други 4 предприятия в Тутракан, Дупница, Горна Оряховица и плевенското село Ясен. По-късно спецполицаи нахлуха в култовата столична кръчма „Кошарите” и обявиха за идриване собственика й Евлоги Станоев-Голямата Бирма и синовете му от два различни брака Георги и Антон. Тримта бяха обвинени задочно за участие в организирана престъпна група за производство на цигари без бандерол. Антон Станоев – Средната Бирма се предаде на 13 октомври и е зад решетките, а баща му и брат му още се издирват.

 

В парламента

Нелегалното производство става престъпление

Промените в Наказателния кодекс, които предвиждат да се криминализира нелегалното производство на акцизни стоки – цигари и алкохол, бяха приети на първо четене единодушно от Комисията по икономическа политика и туризъм в Народното събрание. С 19 гласа „За“ депутати приеха това деяние да се накзва със затвор от 1 до 10 г. „България е елитът на контрабандата в ЕС, тъй като от 16-те разбити фабрики за нелегални цигари в Европа, половината висококвалифицирани служители там са били българи. Ако проблемът не се реши и законопроектът не се приеме в пленарната зала, заловените хора с оборудване за фабрики за цигари, не могат да бъдат осъдени, ако не сме ги хванали в работен режим”, обясни Емил Димитров – Ревизоро, шеф на Комисията за борба с контрабандата.

 

Окончателно

4 г. затвор за бившия митнически шеф Фози

02_04За 4 години в затвора влиза бившият началник на митниците „Гюешево“ и „Олтоманци“ Георги Владимиров, по прякор Фози. Присъдата му е потвърдена окончателно от Върховния касационен съд, съобщи БНР. Фози е признат за виновен за това, че участвал в контрабанда на цигари без бандерол през ГКПП „Кулата“ между август 2011 г. и юни 2012 г. На първа инстанция Владимиров бе осъден за това, че е участвал в организирана престъпна група, ръководена от разстреляния по-късно в София Борислав Манджуков. Тя била създадена с цел държане на контрабандни цигари, но според ВКС няма доказателства за престъпна група.

Фози осигурявал безпрепятствено вкарване на големи количества цигари без бандерол през „Кулата“, а според експертизите оттам са преминали общо 1 млн. кутии от различни марки на стойност близо 7 млн. лв.

 

За последните десет години

4,83 млрд. лв. загуба от пазара на черно

Делът на незаконните цигари спада под 5 процента

0203_2_289719

4,83 милиарда лева е общата загуба от контрабандата на цигари и тютюн от неизплатени акцизи и ДДС за последните десет години. Пазарът на незаконни тютюневи изделия възлиза на 170 -200 млн. лева или 1,3 млрд. къса цигари за миналата година. Заловени са били 57 милиона къса или близо 5%. Кюстендилска, Хасковска, Пазарджишка област се открояват със значително по-голям дял на нелегалните цигари, показва анализ на Центъра за изследване на демокрацията. През септември премиерът Бойко Борисов обяви, че употребата на контрабандни цигари в България стремглаво пада и през второто тримесечие на 2018 г. делът на нелегалната стока е паднал до 4,7%. "Очаквам през следващите месеци този нисък процент да се задържи. Не мога да не поздравя колегите от МВР, които разкриха напоследък 4 нелегални цигарени фабрики", коментира Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право