Тръмп: Без атомните бомби Северна Корея има "невероятно бъдеще"

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази оптимизъм, че премахването на ядрените оръжия от Корейския полуостров ще стане "бързо" и че севернокорейският лидер Ким Чен-ун ще помогне "да бъде отворена нова глава в двустранните отношения". Тръмп каза това само часове след историческата среща с Ким, предаде ДПА.

"Както историята е показала, противници могат да стават приятели", каза Тръмп пред репортери в Сингапур след ден на разговори с Ким. Като незабавен жест Тръмп каза, че американската армия ще спре насочените срещу КНДР военни учения.

Тези учения, които САЩ редовно извършват заедно с армиите на Южна Корея и други страни, изострят напрежението между Вашингтон и Пхенян, каза Тръмп. Той добави, че със спирането им "ще бъдат спестени огромни финансови средства".

Северна Корея обеща да унищожи свой голям ракетен полигон, каза Тръмп, както и че "няма предел на това, което КНДР ще може да постигне, когато се откаже от ядрените оръжия".

Санкциите срещу Пхенян, които през последните години бяха силно затегнати заради ракетно-ядените изпитания на Северна Корея, ще бъдат отменени "само ако се знае, че атомните бомби вече не са фактор".

"Председателят Ким има възможност, каквато не е имал никой друг: да бъде запомнен като лидерът, който донесе нова ера на благоденствие за народа си", каза Тръмп.

"Тя (Северна Корея) има огромен потенциал", заяви Тръмп. "Ким има шанс да осигури невероятно бъдеще за своя народ."

Скоро след пресконференцията си, която продължи повече от час, Тръмп отпътува от Сингапур.

В споразумението между Тръмп и Ким не се споменава севернокорейски ангажимент за "пълното, проверимо и необратимо премахване на ядрените оръжия", за което Тръмп дълго време настояваше, че е предварително условие да разговаря с Ким, отбелязва ДПА.

Но президентът на САЩ заяви, че въпреки всичко това е "велик ден, велик момент в световната история".

"Всичко, което мога да кажа, е, че те искат да сключат сделка", каза бизнесменът милиардер, който преди срещата беше заявил, че ще разчита на инстинкта си, за да прецени доколко сериозен е Ким за ядрените преговори.

За да официализира по-близките отношения между двете традиционно противопоставящи се една на друга страни, Тръмп изрази желание да посети Пхенян "в подходящ момент", както и че Ким "безусловно" ще бъде поканен в Белия дом.

Ким ще предприеме незабавни стъпки за премахване на ядрените оръжия, а самият процес се движи бързо, каза Тръмп в интервю за телевизия "Фокс нюз", цитиран от Ройтерс.

"Смятам, че сега ще започнем процеса по премахване на ядрените оръжия от Северна Корея. Смятам, че той (севернокорейският лидер) дава заден ход и на практика ще го започне веднага", заявява президентът според откъси от интервюто, излъчени след срещата на върха САЩ-Северна

Корея в Сингапур. "Той вече загатна за това."

"Това е процес, който наистина се движи бързо", подчерта Тръмп.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка