На 20 януари 2019 да почерпят

ЦСКА продаде Мауридес

Американски военни убиха 52 сомалийски ислямисти при въздушен удар

Николай Банев с писмо от следствения арест

Тайбе и ансамбълът отличени в Нощта на шампионите

Тръмп обяви, че е избрано мястото за срещата му с Ким Чен-ун

Брутален феминизъм и политкоректни глупости в „Капитан Марвел“ Новата партийна линия се спазва от Холивуд

„Битка“ под водата САЩ-Русия – 0:1 Американците се самоуспокоиха като победител след края на Студената война

17 мигранти са в неизвестност, след като лодка се преобърна край Либия

Общинските съветници от БСП питат Фандъкова защо не прилага мерките срещу замърсения въздух

„Левски“ тръгна с хикс срещу руснаци, Стоянович доволен от промените в клуба

Отмениха и забавиха около 6 700 полета заради снежните бури в САЩ

Меркел заяви, че ще направи всичко възможно Великобритания да напусне ЕС със споразумение

България екстрадира в САЩ руски хакер, обвинен в компютърни измами

Броят на загиналите при пожара около мексиканския горивопровод достигна 66

Тръмп гаси пожар с бомба По-изгодно за САЩ е да се откажат от месианските си и богоизбрански претенции, за да се върнат към величието си в променената среда

Карикатура Иван Кутузов - Кути

В някои страни гасят пожари с мирни бомби. „Боинг“ с „хартиени“, другаде с прахови. Политическият пожар на главата на американския президент не угасва, явно е решил да го потуши като взриви Близкия Изток (БИ), че и пожар да избухне наоколо. Онзи ден хвърли бомбата, че ще премести американското посолство в Йерусалим – свещено място за юдаизма, християнството и исляма. Ако се осъществи, това би означавало фактическо признаване на този ключов за юдеи и мюсюлмани град за столица на Израел. Следователно там неизбежно възниква пожар с вероятно разпространяване наоколо.

Тръмп не прави нищо по-различно от предшествениците си, само ги поставя в неудобно положение, че не са изпълнили решението на конгреса от 1995 г. за пренасянето на посолството. За да не влезе в сила законът, налагаха вето на всеки шест месеца с оглед да се даде време на израелци и палестинци да се споразумеят по тази тема. Оттогава минаха цели 22 години, ще изпълня закона, както много искаше и еврейското лоби в САЩ, казва Тръмп.

На чия страна ще застане то сега, пита той, след като официален Израел се радва. Доскоро лобито твърдо играеше срещу него, трудно би взело завоя, но още по-трудно би било да не го подкрепи. Преломен момент настъпи, време е за ясни позиции. Същевременно Тръмп по този начин остро поставя въпроса остават ли САЩ в БИ след краха на ИДИЛ и оцеляването Сирия с Асади като какъв фактор.

Така дебело се подчертава, че тежък провал е претърпяла цялостната досегашна политика на „Вашингтонското политическо блато“ в този регион, но е спечелила линията на външните им противници. Фокусира се вниманието на американските граждани върху резултатите за тях от агресивната външна политика на „блатните“ демократи и някои републиканци, водена близо 40 години. Да я продължаваме или да пресушим блатото, пита американците президентът, досега непрестанно нападан от онези.

Тези дни Euro Pacific Capital сподели, че от Федералната резервна система е надут пореден гигантски балон и последвията няма да се хареса на никого. Неговият шеф Петър Шиф,правилно предсказал първата вълна на суперкризата през 2008 г., предвижда: „Доларът ще се срине, както и покупателната способност на населението ще рухне.“
От интервенциите на Буш и „миротворчеството“ на Обама в ислямския свят САЩ трайно загубиха много повече, отколкото спечелиха. Мнозинството американци обаче не го разбират, след Йерусалимския ход на Тръмп ще им просветне. Той е и тест за страните от региона, уточняване кои са съюзниците на Вашингтон и доколко може да разчита на тях. Само оръжия за радост на военно-промишления комплекс на Щатите ли ще купуват или са готови да воюват с него за американските интереси.

Най-верният с оглед своите жизнени интереси съюзник Израел е принуден да подрепя САЩ и дори да воюва, но никак не би искал да се стане нужда за това. С оцеляването на Сирия се очерта т. нар. Шиитска дъга от Иран до Ливан, а да се водят военни действия с много силен противник на съседна територия крие големи рискове. Най-вероятно задкулисно ще поискат Тръмп да отложи мероприятието, той пък ще го направи възмездно.

Какъв съюзник е Саудитска Арабия (СА) – големият губещ в региона при сегашното развитие на войната с ИДИЛ? Препълнени са с най-модерни оръжия, с които обаче няма кой да влезе в реални бойни действия. Тъй като дори повечето войници са милионери, да не говорим за офицерите. Около и дори сред кралското семейство ври и кипи от разногласия, оцеляването на режима е под въпрос. С това семейство от доста години са тясно свързани икономически и политически повечето противници на Тръмп, особено фамилиите Буш и Клинтън.

Сега да ви видим! Рияд побърза да прикани САЩ да се откажат от преместването на посолството си в Йерусалим. Защото иначе със сигурност саудитите щяха да изпаднат в опасна изолация от другите ислямски държави. Пари ще даваме, но вие американците и израелците се бийте за нашите интереси! Това ли искате вие от „блатото“ и лобито, пита Тръмп. Та саудитите вече активно контактуват с Москва.

САЩ не могат да разчитат дори на натовска Турция. Дори напротив, след като ЦРУ не успя с преврата срещу президента ислямист Ердоган, Анкара е все по-недоброжелателно настроена. Нещо повече, открито завива към стратегическите противници на Вашингтон Русия и Иран. Ако САЩ признаят Йерусалим за столица на Израел, Турция ще скъса дипломатическите си отношения с еврейската държава, заяви Ердоган.

Забива вдигнатата му топка като се обозначава за водач на ислямския свят. Йерусалим е червената линия за мюсюлманите, Турция е острието срещу неверниците. Значи тойе реалният кандидат за халиф, а не от векове претендиращите за ролята кралски семейства в СА, Йордания и Мароко!

Врагът на моя враг е мой приятел, както казват арабите. Към този крехък засега съюз на трите бивши империи завиват също Катар и Ирак, по-отдалеч и Египет. С това надеждите на „Вашингтонското блато“, Израел и оредяващите европриятели за въоръжен сблъсък между сунити и шиити в БИ се стопяват. Йерусалимският ход на Тръмп го вади на светло по присъщия му фойерверков начин.

Москва посрещна Тръмповата пожарна инициатива спокойно, както се полага на победител в близкоизточния геополитически сблъсък. С оглед дипломатическите совалки между Тел Авив и няколко арабски страниот БИ, ръководени от президентския зет Кушнер за регулиране на израелско-палестинския проблем, външният министър Лавров се поинтересува има ли план и как да му съдействат. Срещу известни услуги в Украйна, евентуално.
Едва ли има план. А защо в този случай Русия и лично Путин да не излязат с такава инициатива, вероятно ще срещнат много по-голяма подкрепа от страните в БИ. Дори може да се осъществи, ако САЩ и Великобритания не успеят някак да попречат. Британците могат изненадващо да приложат старата си поговорка „Ако не можеш да ги победиш, присъедини се към тях“ и да спечелят едно-друго.

ЕС нищо не може там, никому не е нужен, затънал в санкции и разправии с Иран, Русия и Турция, охладнял към участие в „мироналагащите“ военни операции на Вашингтон. А САЩ как да продължат раздухването на хаос, някъде управляем, в повечето случаи не? Дори Северна Корея не се плаши от Седми американски флот и в Персийския залив ги гледат с нарастващо недоверие. То къде ли ги гледат с някогашното възхищение, респект или поне с надежда?

Болезнена е привързаността към ролята на световния хегемон.Финансовият, военният и либералният елити не си представят САЩ катосамо една от няколкото велики държави на планетата. Тръмп и стоящите зад него опитват да завъртят кормилото, промените в света налагат отказ от диктата, от сритването на непослушните, шамаросването на несъгласните, ограбването на слабите „за доброто“ на изброените. Не защото хегемонията и произволът не се харесват и на тях, а защото цената им е прекалено висока и май вече непосилна.

Тръмп при очакваното развитие на започналата дандания около Йерусалим по-скоро ще излезе с вътрешнополитически печалби. Няма истински мераклии да се бият помежду си в размирния регион, номерът с ИДИЛ не може да се повтори. Остава Вашингтон да увеличи военния си контингент, за да пази Израел и лицемерните си арабски съюзници, но е доста неизгодно и липсва политическа перспектива. Сляпа улица е тази.Опитът радикално да променят ситуацията в БИ е зареден с катастрофа.

При това много по-важни за САЩ процеси протичат в Европа, Украйна, Латинска Америка и особено в Далечния Изток. У дома също бързо расте напрежението. По-изгодно е да се съобразят с новите реалности, да се откажат от месианските си и богоизбрански претенции, за да се върнат към величието си в променената среда. Все още имат ресурс, другите големи ще им съдействат, по-малките ще ги приветстват. Иначе предстои война, която никой няма да спечели.Обаче готови на всичко мераклии в „блатото“ има. Обезумели от липсата на друго, освен да налитат.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (7)

 1. Арабите и турците на ердо са същите въртизaдници кат европейските евроатлантици.
  Янките в украйна губят в средносрочен план единствено пазар на оръжия.
  А Лавров е некадърник.
  Тръмп с изключение на екологията досега е пич.

 2. Sram za Vas Dr Iliev, zhalko za dobrite analizi ! Vie ne znam ot koi ste – ot hriestienite, miusulmanite ili judeite , a mozhe bi ot nevervashtite. Za nas Hristienite Jerusalem e SVESHTEN GRAD, i imame betonna pozicia po tozi vopros . Ne gledame koi shte ni sardisa ili shte zaplache . Seki da si znae mestoto na tozi svet !

 3. Kmhtr – you are stupid looser. Don’t you understand that USA is a history. The hippo is shall his teeth when is going down only. USA like all imperia before Rome, Portugal, France, England is finish from inside problems. Will not be different now with America. Read the history.

 4. Така е, Тръмп НЕ ПРИЗНАВА Йерусалим за столица на Израел, това е направено преди 20 години, той само изпълнява предизборното си обещание ДА ПРЕМЕСТИ АМБАСАДАТА в действителната столица. И Русия е признала това отдавна. Писна ми от либераскти манипулации, този път може би американците ще застанат на негова страна срещу клинтъници и бушовци, които са главните виновници за състоянието на света и близкия изток, което е е хаос, войни и гадна миграция в Европа.

 5. Анализът е прекалено оптимистичен за Русия и за противниците на остарелия вече неолиберален глобализъм. Земната кора, населена с двукраки млекопитаещи, е прекалено голяма, та по нейната повърхност нещата не стават така бързо. Но прогнозата е във вярната посока. Поне за сега.

 6. Раздухваха, раздухваха хаос, палиха огньове и жарави, а сега накъде в неделя! Подпалвачите са в ъгъла, мразещите ги са много, симпатизиращите – малко. Не е боза, мъртвата вода се отлива, живата приижда. Не им е проблем Русия, напротив, помощник им е, но хегемонията, хегемонията…

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.