Тръмп проведе телефонен разговор с лидера на Тайван

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп е разговарял по телефона с лидера на Тайван Цай Ин-уен, съобщиха от преходния екип на американския лидер, което е прецедент, информира CBS News.

Тръмп е първият новоизбран американски президент разговарял с тайвански държавен глава откакто САЩ скъсаха официалните дипломатически отношения в Тайван през 1979 г.

Китай смята острова за изменническа провинция, макар Тайван да съществува като независима държава от края на Китайската гражданска война.

От преходния екип съобщават, че при разговора им Цай е поздравил Тръмп с избирането му и двамата са „отбелязали близките икономически, политически контакти и връзките в сферата на сигурността“ между Тайван и Съединените щати. Освен това Тръмп е поздравил г-жа Цай за нейната изборна победа по-рано през годината.

Тръмп заяви, че тайванският държавен глава Цай Ин-уен му се е обадила да го поздрави за победата на изборите.

„Президентът на Тайван ми се обади днес да ме поздрави за спечелването на президентския пост. Благодаря“, написа Тръмп в съобщение в Туитър.

Тайванската президентка е помолила Тръмп да помогне на Тайван да си осигури повече възможности за участие в международната политика, според съобщение на пресслужбата й, цитирано от ДПА.

Телефонният разговор, който се очаква да предизвика гнева на Китай, е напълно в разрез с практиката на САЩ, откакто те скъсаха дипломатическите отношения с Тайван през 1979 г. и установиха връзки с Пекин. Белият дом побърза да потвърди подкрепата си за политиката на "един Китай", предаде Франс прес. "Няма никаква промяна в позицията ни", коментира говорителката на Съвета за национална сигурност Емили Хорн.

Китайският министър на външните работи Ван И заяви, че не вярва телефонният разговор между новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп и президентката на Тайван Цай Ингвен да промени политиката на Вашингтон за признаване на един Китай, съобщи базираната в Хонгконг телевизия „Феникс“, цитирана от световните агенции.

„Това е чисто и просто нищожна маневра на тайванската страна“, заяви Ван на външнополитически семинар.

„Това не може да промени вече установения в международната общност принцип за един Китай. Не вярвам, че ще се промени следваната отдавна политика на правителството на САЩ за признаване на един Китай. Този принцип е крайъгълният камък на развитието на китайско-американските отношения и ние се надяваме тази политическа база да не бъде променяна или повреждана по какъвто и да било начин.“

Тайван е един от най-чувствителните политически въпроси за Китай и Пекин обикновено осъжда остро всякакви официални контакти на чужди правителства с неговите лидери.

Китай е дълбоко подозрителен към Цай, която спечели изборите през януари, и смята, че тя ще се стреми към независимост на острова, което за Пекин е червена линия. Тя обаче настоява, че е за запазване на сегашния статут и за мирни отношения с Китай, припомня Ройтерс.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа