Тръмп за Асад: Да го убием!

US лидерът предлагал превантивен удар по Пхенян

В Белия дом при Доналд Тръмп цари хаос, президентът е импулсивен, не разбира добре международните и военните проблеми, а подчинените му опитват отчаяно да възпират емоционалните му пориви, които могат да нанесат непоправими щети. Това разкрива нова книга, която предстои да излезе на пазара в САЩ на 11 септември.

Неин автор е журналистът ветеран Боб Удуърд от в. “Вашингтон пост”, един от разкрилите аферата “Уотъргейт”, довела до свалянето на президента Ричард Никсън през 1974 г.

Книгата се нарича “Страх: Тръмп в Белия дом”. Тя се основава на интервюта със служители от президентската администрация и други високопоставени лица, а също на записки от срещи, лични дневници и правителствени документи, посочва “Вашингтон пост”, който късно във вторник публикува откъси от нея.

Един от тях разкрива, че Тръмп е искал сирийският президент Башар Асад да бъде ликвидиран. Това станало след химическата атака в Идлиб през април м.г., за която САЩ обвиниха режима в Дамаск.

Тръмп позвънил на шефа на Пентагона Джеймс Матис и наредил: “Да го убием, по дяволите. Да нахлуем. Да избием много от тях, по дяволите”. Матис отвърнал, че ще се заеме с въпроса, но след като затворил телефона казал на свой сътрудник: “Няма да правим нищо такова. Ще бъдем много по-премерени”. След това бе разработен план за въздушни удари по Сирия, който Тръмп одобри.

Само месец, след като встъпил в длъжност, Тръмп поискал концепция за превантивен удар по Северна Корея, пише още Удуърд и добавя, че това втрещило военните експерти. Освен това президентът недоволствал от US военното присъствие на Корейския полустров, което включва и разузнаване, позволяващо да се фиксира изстрелване на ракета за 7 секунди, и питал защо се харчат толкова пари това. “За да избегнем Трета световна война”, отвърнал Матис, който след това негодувал, че президентът се държи и мисли като “петокласник”.

В поредица от туитове вчера Тръмп заклейми книгата като “вече дискредитирана” и пълна с лъжи. Матис пък я описа като “продукт на някой с богато въображение” и допълни, че приписваните му думи нито ги е изричал лично, нито са изричани в негово присъствие.

 

Шефът на кабинета наричал Белия дом „град на луди“

Правосъдният министър бил „тъп южняк”

Шефът на кабинета на Белия дом Джон Кели често изпускал нервите си и споделял пред колеги, че президентът е “неуравновесен”, пише Боб Удуърд в книгата си.

Веднъж на среща в тесен кръг Кели казал, че Тръмп е “идиот”. “Безсмислено е да опитваш да го убедиш в каквото и да било. Той е неконтролируем. Работим в град на луди. Дори не разбирам защо сме тук (в Белия дом). Това е най-лошото работно място, на което съм бил”, възмущавал се Кели.

След публикуването на извадки от книгата късно във вторник Кели направи кратко изявление, в което посочи:

“Твърденията, че някога съм наричал президента идиот, не са верни”.

Предшественикът на Кели - Райнс Прибъс, също недоволствал от президента, като казвал, че няма много полезни ходове, с които да попречи на Тръмп да създава хаос. Прибъс наричал президентската спалня, в която държавният глава постоянно превъртал тв канали и пишел в туитър, “работилницата на дявола”.

Тръмп пък наричал Прибъс “плъх”, който постоянно “щъка насам-натам”.

Президентът обичал да се подиграва с южняшкия акцент на правосъдния министър Джеф Сешънс, за когото казал, че е “умствено изостанал” и “тъп южняк”.

 

За да предотврати скандал

Съветник скрил официално писмо

Президентът дори не забелязал

Бившият икономически съветник на Доналд Тръмп - Гари Кон, признал пред свой помощник, че откраднал от бюрото на президента писмо, което се той се канел да подпише и с което щял да извади САЩ от споразумението за свободна търговия с Южна Корея, разкрива книгата “Страх”.

Кон обяснил, че с действията си искал да предпази националните интереси на САЩ и допълнил, че Тръмп дори не забелязал изчезването на писмото.

Когато по-късно Тръмп решил да извади САЩ от споразумението НАФТА, което притеснило съветниците в Белия дом, Кон предложил решение на проблема: “Мога да спра това. Просто ще взема документа от бюрото му”.

До момента Вашингтон не е разтрогнал нито едно от въпросните две споразумения, но се водят преговори за промяната им, отбелязва в. “Вашингтон пост”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка