Тръмп към ОПЕК: Намалете цените на петрола, защото са завишени

Президентът на САЩ Доналд Тръмп за пореден път обвини Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) за това, че завишава изкуствено цените на петрола и призова страните-членки на петролния картел да правят повече, за да го предотвратят, предава Ройтерс.

„Монополът на ОПЕК трябва да запомни, че цените на петрола са завишени и те правят малко, за да го предотвратят. Ако не друго, те завишават цените, докато САЩ защитават много от техните членове за много малко пари. Това трябва да бъде двупосочна улица. НАМАЛЕТЕ ЦЕНИТЕ СЕГА!“, гласеше съобщението на американския президент в социалната мрежа „Туитър“.

В събота Доналд Тръмп обяви, че Саудитска Арабия се е съгласила да повиши петролния си добив с до 2 милиона барела на ден. Държавният глава на Саудитска Арабия крал Салман увери Тръмп, че кралството може да увеличи добива си на петрол, ако е нужно, и че страната има 2 милиона барела на ден резерв, който може да бъде използван, за да помогне за намаляване на цените на петрола.

Тръмп обвинява ОПЕК, докато в същото време Вашингтон осъществява натиск върху европейските си съюзници да спрат да купуват ирански петрол.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка