Тръмп маха посланици на Обама

Дан Коутс

Ексшеф на ЦРУ напуска като съветник на новоизбрания US президент

Екипът на новоизбрания US президент Доналд Тръмп категорично настоял политически назначените от Барак Обама посланици на САЩ да напуснат постовете си в чужбина до встъпването му в длъжност на 20 януари, съобщи “Ню Йорк таймс”, позовавайки се на няколко дипломатически източници. Грама, в която изрично било посочено “без изключения”, била изпратена от Държавния департамент на 23 декември.

Реализирането на този план би оставило САЩ без посланици в ключови страни като Германия, Канада и Великобритания в продължение на месеци, докато бъдат излъчени нови и преминат изслушване в Сената, посочва “Ню Йорк таймс”.

Според редица US медии се очаква Доналд Тръмп да посочи бившия сенатор от Индиана Дан Коутс (73 г.) за директор на националното разузнаване - пост, координиращ работата на16 тайни служби. Републиканецът Коутс можел да бъде противотежест на мекото му отношение към Русия, защото е смятан за “ястреб” по отношение на Москва. Тя го включи в черен списък през 2014 г., като ответна мярка за наложените й заради анексирането на Крим US санкции. Коутс има 16 години в Сената (1989-1999 и от 2011 до края на мандата му във вторник) и бе посланик в Германия (2001-2005) при президента Джордж У. Буш.

Междувременно ексшефът на ЦРУ Джейм Улси подаде оставка като съветник на Тръмп. Според “Вашингтон пост” той бил недоволен, че бил отрязан от разговорите по разузнавателни теми с него и съветника му по националната сигурност Майкъл Флин. Улси изпаднал в немилост, след като миналата седмица се изказал критично за скептичното отношение на Тръмп към твърденията за руското хакване на изборите в САЩ.

Снощи Тръмп беше брифиран от топ US разузнавачи за намесата на Москва във вота. Според “Вашингтон пост” в секретния доклад по темата се посочва, че са идентифицирани лицата, замесени в предаването на имейли, задигнати от Демократическата партия, на “Уикилийкс”. Освен това били засечени комуникации на висши представители в руското правителство, които празнували победата на Тръмп като геополитическа победа за Москва. Сред тях имало и такива, които според US службите знаели за руската киберкампания за изборите в САЩ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка