Тръмп на крачка от данъчна победа

Корпоративният данък пада от 35% на 21%

Доналд Тръмп беше вчера само на едно гласуване от най-голямата си победа като президент на САЩ, след като Сенатът одобри най-радикалната данъчна реформа от 30 години. Снощи в Камарата на представителите предстоеше втори вот по съгласувания между двете камари законопроект от 500 страници, тъй като при приемането му във вторник с 227 срещу 203 гласа имаше процедурен проблем.

Сенатът одобри реформата с 51 срещу 48 гласа, като всички републиканци гласуваха "за". Най-важното в нея е, че се намалява корпоративния данък от 35% на 21%, а временно (до 2026 г.) се снижава облагането на физически лица.

Републиканците казват, че повече пари ще останат в семействата със средни доходи, но демократите твърдят, че от промените ще се облагодетелстват богатите. Нова анкета на Ен Би Си и "Уолстрийт джърнъл" показа, че едва 24% от американците одобряват законопроекта, докато 41% го смятат за лоша идея.

Републиканците твърдят, че данъчните облекчения от $1,5 трилиона за 10 години ще дадат тласък на икономиката, но демократите отбелязват, че поне със същата сума ще се увеличи националният дълг, който вече надхвърли $20 трилиона.

Промените са добра новина за бизнеса, особено за многонационалните корпорации. Но семействата в щати с високи данъци и цени може да се окажат губещи, както и тези, които лично си плащат здравните застраховки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка