Жители на три села блокираха пътя Перник – София заради водния режим

Бургас с нов паркинг за 50 коли

Благотворителният календар на Fibank вдъхновява да правиш добро

Дължими налози за служебен аванс за шефа

Криминалисти от Сливен беседват с ученици за вредата от наркотиците

Районна прокуратура – Средец дарява награда от ВСС на „Българската Коледа“

Премиерът Борисов: Принципът, който сам защитавал, е отбрана и възпиране, но диалог с Русия (ВИДЕО)

Срути се стена на строителен изкоп в столичния квартал „Манастирски ливади“

Светофар падна на кръстовище в столицата

Глобиха бивш кмет 3000 лева за незаконно сметище

Приеха Андреа в болница на системи (СНИМКА)

Синът на Миню Стайков остава на свобода

Силно земетресение е усетено край остров Крит

Шофьорка отнесе пешеходец на улица в Лом

Мегз: Майка ми ме научи да готвя едва на 28

Тръмп няма да загуби своята работа Но разследването за импийчмънт все още има съществено значение

Дори неопровержимите доказателства, че Тръмп се е опитал да подкупи чужда държава, за да изрови кал за своя водещ политически опонент през 2020 и да го направи с парите на американските данъкоплатци, като същевременно компрометира американската външна политика ще е причина Тръмп да бъде отстранен от длъжност.

Но има нулев шанс 20 сенатори републиканци да имат достатъчно почтеност, за да направят това, което конституцията изисква от тях, защото това е числото, необходимо за осъждането на Тръмп, ако всеки сенатор демократ гласува за това.

Тези републиканци сенатори ще поставят своята работа и своята политическа партия пред конституцията и страната. Те ще си кажат, че 88% от избирателите на републиканците все още подкрепят Тръмп и че задължението им са към тези избиратели.

Няма никакво значение, че тези избиратели обитават една паралелна политическа вселена, състояща се от туитите на Тръмп, Фокс нюз, десните радиостанции и социалните медии на Русия и Тръмп, пропагандиращи абсурдния контраразказ, че демократите, „дълбоката държава“, елитите от крайбрежието и други мейнстрийм медии заговорничат за отстраняването на Избрания Първи от неговия пост.

Така че, ако нямате шанс да получите тези 20 републикански гласа, необходими за отпращането на Тръмп, ще остане ли някаква причина да се продължи с този импийчмънт?

Да. Има три причини.

Първата е в самата конституция. Доналд Тръмп открито е злоупотребил със своята власт и не само е търсил електорална помощ от чужди държави, но е печелил пари от своето президентство в нарушение на клаузата за възнаграждения, харчейки средства, които никога не са били одобрени от Конгреса в нарушение на разделението на властите, възпрепятствал е правосъдието и е нарушил своята клетва за честно изпълнение на закона.

Ако Конгресът не отговори подобаващо на тези злоупотреби, де факто се обезсмисля конституцията. А за Конгреса няма друга възможност, освен да отговори.

Втората причина е чисто политическа. По всичко изглежда, че изслушванията по импийчмънта не са изместили републиканския вот и само 29% от американците все още се идентифицират като републиканци.

Изслушванията в действителност са засегнали демократите и независимите, както и много хора, които гласуваха на изборите през 2016 г. Националните анкети на Morning Consult / Politico и SSRS / CNN показват, че 50% от анкетираните сега подкрепят както Тръмп, така и неговото отстраняване от длъжност, и има едно увеличение на анкетираните в средата на ноември.

Вероятно всеки, който сега подкрепя отстраняването на Тръмп от поста, ще бъде склонен да гласува срещу него през следващия ноември. Импичмънтът може да промени изборите през 2020 г. срещу него.

Третата причина Камарата на представителите да импийчва Тръмп, е дори Сенатът да не го осъди, се отнася до възможността президентът да бъде помилван от властта.

Да приемем, че Тръмп е подложен на импийчмънт на основата, които включват редица федерални престъпления – подкуп, държавна измяна, възпрепятстване на правосъдието, измама при изборите, пране на пари, конспирация за измама на САЩ, даване на неверни изявления пред федералното правителство, агент на чуждо правителство без регистрация в правосъдното ведомство, даряване на средства от чуждестранни граждани и т. н. Независимо дали президентът може да бъде обвинен и осъден по тези наказателни обвинения, Тръмп ще стане отговорен за всяко от тях в един момент. Но може ли да бъде помилван, както Джералд Форд помилва Ричард Никсън преди 45 години?

Член II, раздел 2 от конституцията дава на президента правомощието да помилва всеки, който е осъден за престъпления срещу САЩ, с едно изключение: „в случай на импийчмънт“.

Ако Тръмп бъде импийчван от Камарата на представителите, той никога няма да бъде помилван за тези престъпления. Самият той не може да се самопомилва (съмнително е, че президентът притежава тази сила да се самоопрости при всеки случай) и не може да бъде помилван от бъдещия президент.

Дори ако следващият президент иска да помилва Тръмп в интерес на, да речем, вътрешното спокойствие, той не може да го направи.

 

Аналогия с Никсън

Джералд Форд пише в своите мотиви да помилва Никсън, че ако срещу Никсън бъде повдигнато обвинение и той бъде подложен на наказателно дело, „спокойствието, до което тази държава се е възстановила от събитията от последните седмици, може да бъде загубена непоправимо“.

Ако Камарата на представителите беше импийчвала Никсън, то ръцете на Форд щяха да бъдат вързани.

Тръмп няма да има този късмет. Камарата на представителите вероятно ще направи неговия импийчмънт преди Коледа и тогава шансът му да бъде помилван за неговите многобройни престъпления ще изчезне.

 

*Авторът е бивш американски министър на труда, професор в университета “Бъркли” в Калифорния

Превод за „Труд“ – Павел Павлов

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.