Тръмп пак се заяжда с разузнаването

Демократката Нанси Пелоси - лидерка на малцинството в Камарата на представителите, се готви да предаде парламентарното чукче на Пол Райън, който бе преизбран за шеф на долната камара на парламента. Снимка АФП

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп пак взе на мушка US разузнаването, предаде Би Би Си. Той написа в туитър, че брифингът на службите, на който трябва да бъде информиран за “така нареченото руско хакване” с цел да се повлияе на изборите през 2016 г., е отложен за петък. “Вероятно още време е нужно за събиране на доказателства. Много странно!”, добави Тръмп в поста си. Но представители на US разузнаването твърдят, че няма забавяне за планирания брифинг, посочва Би Би Си.

Няколко US служби, включително ЦРУ, смятат, че Русия е ръководила хакването на Демократическата партия и кампанията на кандидата й Хилъри Клинтън, като информацията била дадена за огласяване на “Уикилийкс”, за да се помогне на Тръмп да спечели вота. Но съоснователят на “Уикилийкс” Джулиан Асанж отрича това. “Източникът не е руското правителство. Нито е държавна структура”, заяви той в интервю за тв “Фокс нюз”.

Тръмп се опълчи и на плановете на съпартийците си републиканци за орязване на правомощията на Службата за парламентарна етика. “При цялата работа, която има да върши Конгресът, те наистина ли искат да направят отслабването на независимия орган, колкото и несправедлив да е той, свой първи акт и приоритет”, написа той, пак в туитър. След което републиканското мнозинство в Камарата на представителите се отказа от поправките.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини