Тръмп покани Орбан на посещение във Вашингтон

Снимка: Архив

Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп покани министър-председателя на Унгария Виктор Орбан на посещение във Вашингтон. Съответното обяви говорителят на правителството в Будапеща Золтан Ковач в социалната мрежа „Туитър“, съобщава популярният американски вестник The New York Times.

Съгласно представената от него информация, Орбан трябва да пътува до САЩ на 13 май. „В дневния ред на визитата са енергийната сигурност, сътрудничеството в областта на отбраната, двустранните отношения и регионалната сигурност“, пояснява Ковач.

По-рано американският посланик в Унгария Дейвид Корнщайн разкри, че Тръмп иска да развива отношения с Орбан, тъй като го възприема като „силен лидер“.

През юли 2016 г. Орбан стана първият лидер от Европейския съюз, който подкрепи Тръмп в предизборната кампания за президентския пост в САЩ.

След като се върна на власт през 2010 г., Орбан се сблъска с остри критики от страна на администрацията на Барак Обама за отслабването на демократичните механизми за контрол и върховенство на закона, включително по време на посещението през юни 2011 г. в Будапеща на държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън.

През последните месеци имаше възход в отношенията между САЩ и Унгария, въплътени например в двустранното споразумение за сътрудничество в областта на отбраната, подписано в началото на април. Появиха се и съобщения за планове на Будапеща за закупуване на ракети със среден обсег от САЩ.

Въпреки това държавният секретар на САЩ Майк Помпео предупреди по време на посещението си в Унгария през февруари, че „авторитарната Русия никога няма да бъде приятел на свободата и суверенитета на по-малките държави". Думите му бяха насочени към Орбан, който е считан за един от основните съюзници в Европейския съюз на руския президент Владимир Путин.

Орбан, който спечели трети поредни избори през април 2018 г., се противопостави на политиката на Брюксел спрямо миграцията и се превърна в модел за подражание на много от европейските националистически и крайнодесни партии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка