Тръмп: При надпревара във въоръжаването ще надминем всички и ще ги надживеем

При надпревара във въоръжаването САЩ ще надминат всички и ще надживеят всички. Това заяви избраният за президент на Съединените американски щати Доналд Тръмп пред телевизия MSNBC.

Той коментира свое изявление относто ядреното превъоръжаване, публикувано в социалните мрежи по-рано днес, което предизвика остри реакции в страната и навън. В него Тръмп посочи, че Съединените щати трябва значително да засилят и разширят ядрените си способности, поне "докато светът не стане по-отговорен по отношение на оръжията".

Говорителят на държавния департамент Джон Кърби отказа да коментира изказването. Той, обаче, заяви, че администрацията на Барак Обама е работила усилено за намаляването на ядрената употреба и нужди на държавата. През следващото десетилетие се очаква ядрената триада на Съединените щати - подводници, бомбардировачи и сухоземни ракети, да достигнат крайния си срок за употреба. Поддръжката и подновяването на арсенала се очаква да достигне един трилион долара.

Междувременно, президентът на Русия Владимир Путин заяви, че никой не отрича първенството на САЩ по количество на въоръжението, но руската армия е способна да се справи с всеки "потенциален агресор".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка