Тръмп срина борсите, Китай заменя САЩ в Тихоокеанското партньорство

Борсите се сринаха след оттеглянето на Съединените щати от Международното търговско споразумение на Тихоокеанския регион. Това беше едно от първите решения на американския президент Доналд Тръмп.

Решението на Тръмп за оттегляне от Тихоокеанското партньорсто предизвика силен спад за европейските акции и облигации, шестседмично дъно за американския долар и начало на прекрояване на световните търговки връзки, информира БТВ.

Една от най-засегнатите държави - Австралия, обяви, че вече ще работи в тясно сътрудничество с Китай, а не със САЩ. „Има вероятност Пекин да се присъедини към Транстихоокеанското партньорство, което може да продължи да действа и без САЩ”, посочи премиерът на Австралия Малкълм Търнбул.

Тръмп подписа и заповеди за подновяване строителството на два спорни петролопровода, но каза, че проектите ще бъдат обект на предоговаряне. Той даде „жълта светлина“ на тръбопровода Keystone XL, който ще пренася суров петрол от Канада до американски рафинерии в Мексиканския залив, и на петролопровода преминаващ през Северна Дакота. „Това е обект на предоговаряне на условията, от наша страна. Ние ще предоговорим някои от условията и, ако се харесат, ще видим можем ли да строим този тръбопровод“, каза той. Тръбата през Северна Дакота е обект на остро недоволство от страна на местното индианско население, което протестира от месеци, като нееднократно се стигна и до сблъсъци с полицията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия