Тръмп ще прави пари от службите на САЩ

Милиардерът вече е спечелил най-малко 3 млн. долара от „Сикрет сървис“

 

Когато Доналд Тръмп планираше дали да се кандидатира за президент през 2000 г., списание „Форчън“ съобщи, че е комбинирал политическите си изяви с десет платени участия на гуруто на мотивационните речи Тони Робинс, за да печели пари, докато обмисля възможностите си. „Много е възможно да стана първият кандидат-президент, който ще направи кампания и ще спечели пари от това“, каза навремето Тръмп пред списанието. Коментарът е на път да се окаже пророчески.

Избирането на президент на САЩ, който също така е милиардер, може да създаде най-различни нови казуси. Пример за това е въздушният флот на Доналд Тръмп, който се състои от два самолета и три хеликоптера (един от тях - „Сикорски С-76“ ,участва в телевизионното предаване „Pimp My Chopper“ - „Пич, оправи ми хеликоптера“).

Когато става въпрос за президентски предизборни кампании, американската „Сикрет сървис“ (бел. ред. - „тайна служба“, агенцията, която се занимава изключително с охраната на президента на САЩ и разследване на престъпления, свързани с фалшифицирането на долари) покрива транспортните разходи на агентите си, независимо дали са на борда на самолет, кораб, влак или автомобил. Щабовете на кампаниите на Хилъри Клинтън и Доналд Тръмп са получили общо 5,45 милиона долара, за да разхождат агентите със себе си, според последните данни на централната избирателна комисия на САЩ. От тях 2,74 млн. долара са били само за охраната на Тръмп.

За разлика от Клинтън милиардерът нямаше нужда да наема самолет, тъй като използваше собствените си самолети. В резултат на това, докато „Сикрет сървис“ си поделяше разходите с кампанията на Клинтън за наем на летателен апарат, агенцията практически плащаше лично на Тръмп (бел. ред. - за да го съпровождат нейни служители по време на предизборните обиколки).

За пътуванията на борда на черно-червения „Боинг 757“ и свръхзвуковия „Чесна Ситейшън“ авиокомпанията на Тръмп, „ТАГ Еър Инк.“ е спечелила общо 6 милиарда долара, твърди специализираното издание „Политико“. Тези плащания според говорителя на „Сикрет сървис“ Джо Кейси са в съответствие с правилата на данъчното законодателство на САЩ, които постановяват, че пътуващите с екипа на предизборната кампания - включително медиите - трябва да заплащат за превоза.

Въздушният флот на Тръмп е само един от микрокосмосите на потенциалните конфликти, които екипът му ще трябва да пребори,предвид обхвата на бизнес интересите на новоизбрания президент. След като встъпят в длъжност, Тръмп и вицепрезидентът Майк Пенс, както и техните съпруги, ще пътуват на борда на летателни апарати на военновъздушните сили на САЩ. Остава неясно обаче как ще се осигурява транспортът на общо седемте деца, техните съпрузи и други роднини, ако те се намират под закрилата на американските федерални служби. Ако пътуват заедно с Тръмп или Пенс, най-вероятно ще се намират на борда на „ВВС 1“ или „ВВС 2“ (бел. ред. - официално наименование на летателните апарати, превозващи президента и вицепрезидента на САЩ). Във всеки друг случай децата на Тръмп най-вероятно ще използват частни самолети - сигурно тези на баща им.

„Сикрет сървис“ не обсъжда публично статута на защита за конкретни хора, казва Кейси. Законът, който определя ролята на агенцията, определя охраната само за преките членове на семейството на президента и вицепрезидента. Тръмп има четири пълнолетни деца, които живеят в Ню Йорк; Пенс има има две дъщери и син, който служи в морската пехота на САЩ. Тръмп има и 10-годишен син - Барън, който ще живее с него в Белия дом. Един пример - майката на досегашната първа дама на САЩ Мишел Обама също живееше в Белия дом, но не се ползваше с охрана от „Сикрет сървис“, освен когато беше в компанията на дъщеря си или внучките си.

За всеки агент, назначен като охрана на член на клановете на Тръмп и Пенс, поради съображения за сигурност - а горчилката, натрупана по време на кампанията през 2016 г. най-вероятно ще създаде немалко проблеми - когато пътува на „Сикрет сървис“ със самолетите, собственост на Тръмп, агенцията ще трябва да възстановява разходите на собственика на летателния апарат. В този случай - на президента.

„Тоест правителствени средства ще влизат в джобовете на президента и неговите деца“, казва Брет Капел, адвокат, специализиращ в етиката на политическото финансиране. Преходният екип на Тръмп отказа да коментира тази разработка. Семейството на новоизбрания президент също така използва услугите на частна охранителна фирма, макар на този етап да не е ясно как тези услуги ще се вписват в договора след избирането на Тръмп. „Сикрет сървис“ вече пое пълната отговорност за охраната на новоизбраните президент и вицепрезидент, включително с въвеждането на зона, забранена за полети, одобрена от Федералната авиационна служба на САЩ до 21 януари над жилището на Тръмп в Манхатън.

За разлика от разходите с парите на данъкоплатците по време на предизборна кампания, които „Сикрет сървис“ представя пред данъчните, парите, които се харчат за охраната на конгресмен или сенатор, гостуващо официално лице или друг храненик, са част от оперативния бюджет на агенцията и съответно не се обявяват публично.

„Тепърва предстоят много уникални ситуации, предизвикани от широкия обхват на бизнес начинанията на Доналд Тръмп“, смята Капел. „Никога в съвременния свят не сме имали президент в подобна ситуация.“

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари