Тръмп ядосан на „Харли Дейвидсън“

Компанията изнася производство от САЩ

Първи последствия от търговската война между Вашингтон и Брюксел

Американският производител на мотоциклети “Харли Дейвидсън” обяви, че ще изнесе част от производството си от САЩ - решение, с което ядоса US президента Доналд Тръмп.

Компанията съобщи, че предприема тези действия, за да избегне допълнителните европейски мита на US стоки, наложени като ответна мярка на въведените от Вашингтон допълнителни тарифи върху внос на стомана и алуминий от Европа.

“Харли-Дейвидсън” е продал близо 40 000 мотоциклета в Европа миналата година, като приходите му от Стария континент са на второ място след американските. Производителят разкри, че митата на ЕС върху изнасяните от САЩ мотоциклети са се увеличили с между 6 и 31%. Компанията уточни, че очаква тарифите да доведат до допълнителен разход от около 2200 долара средно на мотоциклет, внасян от САЩ в ЕС. И тъй като не желае да вдига цените за европейските си клиенти, фирмата прибягва до изнасяне на част от производството си от САЩ.

“Изненадан съм, че “Харли Дейвидсън” от всички компании е първата, която развя бялото знаме. Аз се борих здраво за тях и в крайна сметка те нямаше да плащат такси при продажбите си в ЕС”, написа в туитър Тръмп. И допълни: “Данъците са само извинение за “Харли Дейвидсън” - бъдете търпеливи”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка