На 26 август 2019 да почерпят

„Лудогорец“ уволни Стойчо Стоев след 0:0 със „Славия“

Политическата коректност развали и „Междузвездни войни” Фенове готвят бойкот на новия филм

Минималната заплата в САЩ вече не е от значение Едва 0,3% от 156-те милиона работници получават такова възнаграждение

Гърция готви есенни оферти за туристите

Иран поиска от Запада разрешение да изнася 700 000 барела петрол на ден

Изкарват по 100 лева на ден от бране на билки Липата ни е най-ароматна в света, изкупуват я по 5 лева килото

Голям пожар е избухнал край Харманли, горят 1000 декара гори

Падат ограничения за трансплантации в чужбина Навременното лечение на деца - приоритет

САЩ и Япония с търговска сделка от Г-7 Доналд Тръмп записа важна победа

Откриха труп на мъж във Враца

Морето по-евтино и топло през септември

Русия разработва броня за сателити

Арестуваха двама души за подпалването на четири пожара в Гърция

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 26 август 2019

Трябва ли да ми изплащат „клас“ със задна дата, ако е дължим

Въпрос: От около десет години работя във фирма, която не ми начисляваше добавка за „клас“ прослужено време. След мое настояване, едва сега започна да ми начисляват тези суми. Дали мога да санкционирам фирмата за времето, през което не са ми плащали и съответно да ме обезщетят?
Пл. Илиев, гр. Добрич

Отговор: Съгласно чл. 12, ал. 1 от Наредбата за структурата и организацията на работната заплата /НСОРЗ/, за придобит трудов стаж и професионален опит на работниците и служителите се заплаща допълнително месечно възнаграждение в процент върху основната работна заплата, определена с индивидуалния трудов договор.

В чл. 12, ал. 4, т. 1 от НСОРЗ е предвидено, че работодателят е длъжен при определяне продължителността на трудовия стаж и професионалния опит, с оглед определяне на правото и размера на допълнителното възнаграждение да отчете и трудовия стаж на работника или служителя, придобит в друго предприятие на същата, сходна или със същия характер работа, длъжност или професия.

Условията, при които се зачита сходният характер на работата, длъжността или професията по ал. 4, се определят с колективен трудов договор на браншово равнище или с вътрешните правила за работната заплата в предприятието – ал. 5 на чл. 12 от наредбата. Поради това работодателят следва да прецени на коя от заеманите преди това длъжности е придобит необходимия трудов стаж и професионален опит за определяне допълнителното трудово възнаграждение. Размерът на допълнителното трудово възнаграждение за продължителна работа се определя въз основа на представените документи за трудов стаж от работника или служителя.

Правото на допълнително трудово възнаграждение по чл. 12 от наредбата възниква от първото число на месеца, следващ месеца, в който са представени съответните документи. Работодателят има задължение да заплаща допълнително месечно възнаграждение за продължителна работа след представяне на необходимите документи от работника или служителя.

Ако не е изплащал възнаграждението по своя вина, работодателят следва да го изплати на лицето от момента, когато същото е дължимо. Трудово-правен спор във връзка с изплащане на посоченото обезщетение се решава по съдебен ред в 3 – годишен давностен срок.

Тодор Капитанов, юрист, Национален секретар на КНСБ, консултант и специалист по публични лекции в областта на трудовите и социални въпроси, комуникациите и публичния сектор

Очакваме въпросите ви на адрес:
1797 София, ул. „Лъчезар Станчев” 7,
Email: trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. ДРЪН, ДРЪН! КАКВО МЪНКАТЕ С ТАЗИ КОНСУЛТАЦИЯ, КАТО СЪВСЕМ ЯСНО ЧОВЕКА ВИ КАЗВА , ЧЕ РАБОТОДАТЕЛЯ КОЙТО НАЙ ВЕРОЯТНО Е ЧАСТНИК НЕ МУ ПЛАЩА КЛАС ПРОСЛУЖЕНО ВРЕМЕ. В БЪЛГАРИЯ ТЕЗИ ЧЛЕНОВЕ НАПИСАНИ В ОТГОВОРА НЕ ВАЖАТ, ЗАЩОТО ВСИЧКИ НИЕ ПРЕМИНАЛИ ОТ ДЪРЖАВНА КЪМ ЧАСТНА ФИРМА НА РАБОТА СМЕ ОЩЕТЕНИ. ЧАСТНИКА ТИ ФИКСИРА ЗАПЛАТА В ТРУДОВИЯ ДОГОВОР И ТОЛКОВА. НЕ НАПРАЗНО ЧАСТНИЯ БИЗНЕС АПЕЛИРА ТОЗИ КЛАС ДА БЪДЕ ПРЕМАХНАТ , ТЪЙ КАТО ДИСКРИМИНИРА ЧАСТНИЯ ОТ ДЪРЖАВНИЯ РАБОТНИК. ТВЪРДЯТq ЧЕ В ЕВРОПА НЕ СЪЩЕСТВУВА ТАЗИ ОПЦИЯ ПРОСЛУЖЕНО ВРЕМЕ. НО В ЕВРОПА ПОЛУЧАВАТ В ПЪТИ ПОВЕЧЕ ПАРИ а НИЕ СМЕ ИДИОТИ , ЧЕ ТЪРПИМ ДОРИ 40% ПО СКЪПИ ПРОДУКТИ В МАГАЗИНИТЕ. ПОВЕЧЕТО РАБОТНИЦИ У НАС СА ТРУДОВО ЕКСПЛОАТИРАНИ А ИНСПЕКЦИИТЕ ПО ТРУДА ИЗОБЩО НЕ ГИ ИНТЕРЕСУВА. ЩЕ ГИ ЗАИНТЕРЕСУВА ТОГАВА , КОГАТО ЗАИГРАЯТ ТОЯГИТЕ .А ТОВА ВРЕМЕ НАБЛИЖАВА.

  2. Здравейте, искам да попитам къде (закон, наредба, правилник, указания ….) е упоменато, че правото на допълнително трудово възнаграждение по чл. 12 от НСОРЗ възниква от първо число на месеца, следващ месеца, в който са предоставени необходимите документи ?
    Предварително благодаря!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.